Vi odlar fyra sorters sparris

Det finns många olika sorters sparris och de erbjuder en variation i hur tidigt skottet skjuter upp ur marken, om de är kraftiga eller slanka men även sådant buskens växtsätt och hur vackra bären är. Dessutom, och allra viktigast, är olika sorter lite olika när vi använder dem i köket och servar sparrismåltiderna.

Vi valde vid vår plantering på Näset år 2012 fyra olika sorter utifrån följande sortbeskrivningar:


Rambo robust
Rambo ska vara en robust tidig sort som klarar lite tuffare jord och som ger kraftiga skott. Den är bra till ekologisk odling, har ett buskigt växtsätt samt är dekorativ i trädgården.
Rambo har han- och honplantor (läs mer under Fakta om sparris), och får på sensommaren dekorativa röda bär. Denna sparris passar därför till häck och den är också fin att ta in till snitt.

Eleganten Gijnlim
Gijnlim är en tidig sort och den mest odlade i norra Europa, både som vit och som grön sparris. Gijnlim ger stor skörd av tunna till medeltjocka skott. Den är en så kallad hanhybrid som huvudsakligen ger hanplantor och därför inga röda bär på hösten och den fröar då heller inte av sig.

Salladssparrisen Prima Verde
Prima Verde är en ny och spännande sort med ljust grön färg. Prima Verde har lägre fiberhalt än de mörkgröna sparrissorterna och den är antocyanfri. Denna sparris är omtyckt i råkostsallader med mera och den brukar kallas salladssparris. Medeltidig hanhybrid med medeltjocka stänglar.

Backlim
Backlim är en något senare sort med vilken sparrissäsongen kan förlängas något. Skotten är tjocka och fasta i fin kvalitet.


Grön eller vit sparris
På den svenska marknaden finns det framför allt grön sparris men även en hel del vit. Men det är inte sorten utan odlingsmetoden som gör om sparrisen blir vit eller grön ...

Vi har valt att odla grön sparris av följande skäl:

1. Sparrisen är av naturen grön och i Näsets odlingar väljer vi de enkla och naturliga odlingsmetoderna.
2. Odling av grön sparris passar bättre i våra jordar på Näset, eftersom vi har lerjordar
3. Den gröna sparrisen är mjällare och har kraftigare smak medan den vita utvecklar en bitter smak (som tas bort när den skalas).
4. Näringsmässigt är grön och vit sparris ganska lika, men det gröna i sparrisen innehåller mer vitaminer och mineraler.
5. Den gröna sparrisen är lättare att skörda och enklare att lagra.
6. Odling av grön sparris kräver inte lika mycket arbete som vit sparris gör.

I "rättvisans namn", kan tilläggas att till den vita sparrisen fördelar hör att den klarar sig bättre för påfrestningar i form av vind, frost och insekter samt att ogräsbekämpningen kan vara enklare.

Vill du också odla egen sparris? Här finns plantor att köpa!