Hallonplantering hösten 2013

De hallon som vi har ätit sommaren 2013 har varit underbart goda. Det är bara det, att bären kunde ha varit fler. Det råder vi nu bot på genom att plantera en ny hallonhäck med 20 plantor med två sorters hösthallon.

De två hösthallona är Autumn Bliss och Boheme. Dessutom förbättrar vi vår hallonplantering från 2009 med tre nya plantor: en planta Preussen och två plantor Mormorshallon.

Här beskriver vi denna lilla "hallonsatsning" hösten 2013.

Till vår lerjord har vi före planteringen tillfört barkmull, hästgödsel och lite aska. När väl detta var gjort och jorden lätt omgrävd gick det snabbt att sätta ner plantorna. Se bilder nedan.

Sven visar hallonplantorna. Så här ser de krukade tvååriga plantorna (2,0) ut. Vi planterade alltså sorterna Preussen samt Mormorshallon samt hösthallona Autumn Bliss och Boheme.

 

Plantorna sätts ut och förbandet kontrolleras. Vi valde ett avstånd mellan plantorna på cirka 60 centimeter.

 

Trädgårdsmästarelev Helena Grip var till stor hjälp vid planering och genomförande av denna plantering av tjugo hallonbuskar.

 

En bra grop så att hela rotklumpen går ner, men inte djupare.

 

Och så, efter vattning, så trycker vi till. Därefter en vattning till.

 

Här sitter plantan snyggt. Kan vi plocka bär redan kommande år, 2014? Ja, vi hoppas det, i varje fall när det gäller hösthallonsorterna. Plantorna ska beskäras tidig vår, och sedan ska nya skott skjuta ut och växa upp och eftersom detta är hösthallon så kommer bären på årsskotten. Till skillnad mot vanliga hallon som bär på fjolårsskottet.

 

Här ses till vänster den nya raden med fyra sorters hallon (enligt ovan) och till höger hallonhäcken från 2009 som vi har klippt ner och restaurerar. Bland annat har vi kompletterat luckor med två nya Mormorshallonplantor och en planta Preusson.

Vi planterade även blåbär hösten 2013. Läs om det här!