Grönkålssoppa med ädelost

Grönkål har lång säsong. Hela hösten och långt in på vintern kan vi njuta av paj, soppa och mycket annat. Här är recept på Grönkålssoppa med ädelost.

Grönkålssoppa med ädelost
4 portioner

500 g hackad förvälld grönkål
en liten bit finhackad purjolök
9 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk vetemjöl
1 dl creme fraiche
50 g ädelost
salt och svartpeppar

Gör så här:
Koka upp vatten och buljongtärningar. Lägg i grönkålen och purjolöken och låt det koka upp.
Rör ut mjölet i lite vatten och vispa ner mjölblandningen i soppan. Låt soppan koka några minuter.
Vispa ner creme fraiche och ädelost. Smaksätt med salt och peppar.
Servera ev med en klick creme fraiche eller kanske en ägghalva.

Grönkål av bästa kvalitet. Denna är skördad i januari 2014 hos Näsets Gröna.

 

Elisabeth hackar grönkålen. Här finns mycket så en hel del läggs i frysen för kommande soppor, pajer med mera.

 

Hackat och klart.

 

Soppan snart klar. Mat som är god, nyttig och miljövänlig.