Värmen tar kål på kålen

Varje odlingsår är speciellt. I år njuter vi av värmen och vattnar så mycket som möjligt. Av  all sol och de tropiska nätterna 2014 mår tomater, gurkor, aubergine med flera värmeälskande grönsaker mycket bra. Sämre är det med kålen ... samt vissa sådder.

Kål (som broccoli, vitkål, spetskål, savoykål, rödkål, blomkål, broccoli med flera) gillar svenska somrar när de är regniga och ganska svala. Sådana "dåliga" somrar trivs kålen. (Detta medan vi människor längtar efter värmen ...).

2014 är vädret som bekant tvärtom – soligt och härligt varmt – och denna sommarvärme med brist på vatten, har tagit kål på vår kål. Jordloppor och kålfjärilar och maskar besvärar och tillsammans med torkan blev det för mycket. Våra skördar av kål är i år därför mycket begränsade.

Torkan har också gjort att vissa sådder har gått ut, vilket gör att även andra grönsaker finns i lite mindre mängder än vi hoppats på. Detta gör att de både de abonnerade lådorna och de dukade försäljningsborden under våra öppettider på lördagarna är något mindre välfyllda.

Nu mognar tomaterna fint!
Men som sagt, andra grönsaker, blommor och växter trivs i värmen och nu mognar tomater, gurkor, sallat, bönor med mera mycket fint. Och man vet aldrig, kommer svalkan och regnet så kanske vi hinner så om vissa kålsorter eftersom de kan växa långt in på hösten. Särskilt hoppas vi då på kål som spetskål, grönkål och kålrabbi.

Uppskattade lördagar!
Du är mycket välkommen både att handla av våra grönsaker och att smaka på vårt uppskattade trädgårdskafé! Lördagar klockan 13-16! Här kan du klicka dig till några bilder från det som varit hittills i år:
HÄRLIGA LÖRDAGAR!

Maila här om du har frågor eller vill veta mer: info@nasetsgrona.se

Med hälsningar från Näsets Gröna den 7 augusti 2014.