Nu spirar de första plantorna

Den 25 januari åt vi upp våra sista tomaterna från 2014. Lite sorgligt, men samtidigt är nytt på gång. Redan nu spirar nämligen de första tomatplantorna för 2015. Odlingssäsongen 2015 har därmed startat.

Man kan tro att upphållet (vilan) för grönsaksodlaren är lång men faktum är att säsongerna kommer tätt inpå varandra. Knappt har skördandet och höstarbetet i trädgården avslutats förrän nästa säsong drar igång. Men det är fint; på så sätt så har vi alltid att göra ..., och än viktigare: vi kan skörda under mycket lång tid av året.

Räckte länge
Våra tomater från 2014 räckte fram till den 25 januari 2015. Den varma hösten gjorde att vi kunde hålla kvar plantorna i växthusen ganska länge. När kylan sedan kom, så plockade vi av de omogna tomaterna och la dem för att eftermogna, något som fungerar mycket bra. Vi har alltså ätit egna tomater hela hösten, över jul- och nyårshelgerna och nu fram till den 25 januari.

Här ses de första
tomatplantorna i
januari 2015. Sorten
på bilden är Sweet Olive.


2015 är igång
2015 års odlingssäsong startade under lediga dagar under julhelgen med planering av det kommande årets odlingar och beställning av fröer. Den 21 januari såddes de första tomatplantorna. Vi kallar denna första sådd för omgång 0 (noll), efter som det är en liten sådd på endast 25 plantor. Senare sås omgång 1, 2, 3, 4 och 5. Detta system med många sådder (omgångssådder) är till för att vi alltid ska ha plantor på gång och på så sätt skapa så lång skördesäsong som möjligt.

KLICKA HÄR, och läs mer om den mycket goda tomaten Sweet Olive (bilden) från våra populära tomatprovningar!