I skördetider med många drivgurkor (Västeråsgurkor), så passar det att lägga in dem. Mycket gott att ha hela året! Här presenteras recept till färsksaltad gurka och smörgåsgurka.
Ingredienser:
1 kg västeråsgurka
1 liter kallt vatten
0,75 dl salt
1 knippe krondill
1 msk dillfrön
Gör så här:
Häll upp vattnet i en glasburk eller plastburk som rymmer minst den dubbla mängden vatten!
Tillsätt saltet. Rör om med en sked tills allt salt löst upp sig i vattnet. Det tar ca 1-2 minuter.
Tvätta gurkorna och lägg dem i saltvattnet. Tillsätt dillfrön. Klipp dillen i mindre delar och lägg i.
Sätt på locket som hjälper till att trycka ner dillkronorna i saltvattnet.
Ställ in i kylskåpet. Efter ett dygn kan du börja äta av gurkorna.
Lag 1
5 kg västeråsgurka(or)
0,5 kg grovt salt
3 l vatten
Lag 2
1 l ättikssprit
1 l vatten
4 kg strösocker
1 förpackning senapsfrö, gula
1 knippa dillkronor
Gör så här
Tvätta gurkorna noga och skiva dem.
Lag 1
Rör ut saltet i vattnet. Slå lagen över gurkskivorna. Låt stå ett dygn. Låt skivorna rinna av medan den andra lagen görs.
Lag 2
Koka upp lagen (vatten, ättikssprit, senapsfrö och socker). Lägg gurkskivorna i burkar. Varva med dillkronor. Skumma av senapsfröna och fördela dem i burkarna. Slå över den heta lagen och skruva på locken. Låt kallna och sedan är det bara att använda gurkan på tex. leverpastejsmörgåsen.
Hållbar i 6-12 månader.