Inlagd gurka

I skördetider med många drivgurkor (Västeråsgurkor), så passar det att lägga in dem. Mycket gott att ha hela året! Här presenteras recept till färsksaltad gurka och smörgåsgurka.

Färsksaltad gurka

Ingredienser:

1 kg västeråsgurka
1 liter kallt vatten
0,75 dl salt
1 knippe krondill
1 msk dillfrön

Gör så här:

Häll upp vattnet i en glasburk eller plastburk som rymmer minst den dubbla mängden vatten!

Tillsätt saltet. Rör om med en sked tills allt salt löst upp sig i vattnet. Det tar ca 1-2 minuter.

Tvätta gurkorna och lägg dem i saltvattnet. Tillsätt dillfrön. Klipp dillen i mindre delar och lägg i.

Sätt på locket som hjälper till att trycka ner dillkronorna i saltvattnet.

Ställ in i kylskåpet. Efter ett dygn kan du börja äta av gurkorna.


Smörgåsgurka

Lag 1

5 kg  västeråsgurka(or)

0,5 kg  grovt salt

3 l  vatten
 

Lag 2

1 l  ättikssprit

1 l  vatten

4 kg  strösocker

1 förpackning  senapsfrö, gula

1 knippa dillkronor

 

Gör så här

Tvätta gurkorna noga och skiva dem.

Lag 1
Rör ut saltet i vattnet. Slå lagen över gurkskivorna. Låt stå ett dygn. Låt skivorna rinna av medan den andra lagen görs.

Lag 2
Koka upp lagen (vatten, ättikssprit, senapsfrö och socker). Lägg gurkskivorna i burkar. Varva med dillkronor. Skumma av senapsfröna och fördela dem i burkarna. Slå över den heta lagen och skruva på locken. Låt kallna och sedan är det bara att använda gurkan på tex. leverpastejsmörgåsen.

Hållbar i 6-12 månader.

Lycka till och du har nu kvar lite goda tillägg från sommaren, till dina smörgåsar och måltider under höst och vinter!
Hälsar vi på Näsets Gröna!