Sallat, gurkor, tomater, kål, ärter, bönor, morötter, kålrabbi ...
Skördemånaderna är varje år en underbar tid!
Skördeläget i skrivande stund (i slutet av juli månad år 2020) är gott och i denna text så berättar vi om vilka grönsaker som vi odlar på Näsets Gröna.
På bilden ses några av de grönsaker som skördades till veckolådorna den 25/7.
De självklara grönsakerna ...
Låt oss först nämna sallat som på något sätt är grunden i den gröna mathållningen (håller du med?). Vi odlar i alla fall många olika sorters sallat och vi anser att det alltid bör finnas nya huvuden på gång. Av denna anledning sår vi sallat var och varannan vecka och sätter ständigt ut nya sallatsplantor i våra odlingsbäddar.
Dill och persilja samt potatis tillhör också det självklara i hemträdgården och inte minst så är den första fäskpotatisen (till midsommar) alltid extremt efterlängtad!
De värmeälskande frukterna ...
Helt andra växter är mer värmekrävande grönsaker som paprika och chili och vi odlar även här en rad olika sorter: gröna, gula, röda, orangea ...
Till de värmeälskande hör även tomater. En sen vår i maj 2020 gjorde att skörden av tomater (i större mängder) lät vänta på sig. Vi började visserligen att plocka lite solmogna tomater kring midsommar men mognaden utomhus tar tid i år. Men nu i slutet av juli så ökar mängderna änligen snabbt.
En annan värmekrävande grönsak är aubergine och på våra plantor finns än så länge endast blommor. Ytterligare en som gillar värme är melon, något som vi sällan odlar. I år har vi dock ett par plantor och den första melonen är nu (25/7) cirka fem centimeter stor.
De snabbväxande vattenfyllda godsakerna ...
Att det, när skörden drar igång, blir mängder av grönsaker som zucchini (squash) och gurkor vet alla odlare. Vi odlar följande gurksorter: Arboga vit, Sherpa, Tanja och slanggurkan Max – och för dessa är skörden i full gång. Snart väntar även skörd av äppelgurkor, druvgurkor (Västeråsgurkor för inläggning) samt Djungelgurkan.
Den matiga kålen:
Vi odlar det mesta av alla de härliga kål som kan odlas i Sverige: majrova, svedjerova, kålrabbi, kålrot, broccoli, , grönkål, svartkål (Palmkål), spetskål och savoykål. Normalt odlar vi även blomkål, vitkål och rödkål, men så icke i år 2020.
Till smaksättningen ...
Lök, kryddor och örter... Vi odlar purjolök samt röd, gul och silverlök. Även scharlottenlök och lite ramslök. Och givetvis även vitlök.
Vår kryddodling är inte stor utan den märks främst under plantförsäljning i maj månad. Men i odling har vi lite rosmarin, timjan, grekisk oregano, salvia, mejram med mera. Några olika sorters basilika krukodlas också.
Betor, betor och åter betor ...
I år har vi skördat mängder av betor: röda, gula och cirkelbetan. De olika betorna tillhör också de självklara i odlingarna. Till samma botaniska familj som betorna hör mangold och bladamaranten; härliga växter som man kan plocka och skörda hela tiden – och samtidigt vara säker på att det alltid kommer mer.
Ärtgodiset ...
Ärtväxter av olika slag är också oerhört eftertraktade och vi odlar sockeräter, brytsockerärter, vaxbönor, brytbönor (haricouts vert), skärbönor och bondbönor. De växer brett, snabbt och ibland högt (2 meter högt är inte ovanligt). De riktigt höga kallas störbönor och det händer att vi står på stege för att plocka dem.
Vår växtföljd
Nämnas kan, att vi i våra odlingar tillämpar en åttaårig växtföljd där vi håller isär de olika botaniska familjerna. Detta ger nedanstående "gruppindelning". (Familjnamnet på latin anges inom parentes).
LÖK (Alliaceae), backlöksväxter: purjolök samt röd, gul och silverlök; scharlottenlök och lite ramslök samt givetvis även vitlök.
MÅLLVÄXTER (Amaranthaceae): betor, mangold och amarant
FLOCKBLOMMIGA (Apiaceae): morot, palsternacka, rotpersilja, fänkål, persilja, dill och selleri
KORGBLOMMIGA (Asterväxter): sallat, jordärtskocka, svartrot, haverrot, kronärtskocka med mera
KÅLVÄXTER (Brassicaseae): majrova, svedjerova, kålrot, broccoli, grönkål, svartkål (Palmkål), spetskål, vitkål, rödkål, brysselkål, och blomkål savoykål.
ÄRTVÄXTER (Fabaceae): sockeräter, brytsockerärter, vaxbönor, brytbönor (haricouts vert), skärbönor och bondbönor.
GURKVÄXTER (Curcurbitaceae): Gurkor av många olika sorter, vilket framgår ovan) samt zucchini.
TACK!
Att så många är intresserade av vår trädgård och våra grönsaker är jättekul! Tack alla ni som uppmuntrar och uttrycker er uppskattning.
Försäljningen
Vi säljer våra grönsaker dels via abonnerade veckolådor (se bild nedan), dels direkt i vår trädgård under lördagarna. Genom åren har vi också alltid haft ett antal underbara restaurangkunder!
Ja, detta var några noteringar om vår odling av grönsaker på Näsets Gröna.
Med bästa odlarhälsningar!
Sven Secher, Näsets Gröna Här ses några av veckolådorna den 18 juli 2020.