Potatis på Näsets Gröna

Finns det en bättre grönsak (rotfrukt) än potatis? I år (2020) odlar vi åtta sorters potatis, både tidigpotatis som vi vill skörda till midsommar och i början av juli samt höst- och vinterpotatis som skördas i augusti-september.

Vi odlar oftast uppemot tio olika sorters potatis och år 2020 har vi satt följande sorter:
Amandine, Anya, Asparages, Asterix, Mandel, Princess, Rosara och Solist.

Favoritpotatis: Amandine
Om vi ska välja en sort, så är Amandine vår favorit. Framför allt för att den är så god. Men den är även lättodlad, hållbar och alltid av god kvalitet.

Lerjord och sandjord ...
Att odla potatis på uppländska lerjordar, som är den dominerande jorden på odlingsytorna på Näsets Gröna, är knappast perfekt. Men med ständig tillförsel av kompostjord och organiskt material så blir även den tunga lerjorden riktigt bra och fungerar för potatis. Dock, hellre odlar man potatis på sandjordar.

Stor efterfrågan på potatis
Våra odlingar av potatis är begränsade, och satt i relation av efterfrågan av potatis från våra kunder så är odlingarna små. Vi har därför i år, 2020, beslutat oss för att ta in ekologiskt odlad (Krav godkänd) potatis från Sandby potatis som lite norrut i Uppland odlar i fin potatisjord. I år (2020) odlar Sandby Potatis följande sorter: Ballerina, Sava, Asterix och Van Gogh.

Vill du köpa lite mer potatis?
Inköpen av potatis, enligt ovan, innebär att vi kan sälja mer potatis. Är du intresserad av att köpa potatis, kanske för höst- och vinterbehovet, så är du välkommen att maila Sven Secher på Nästets Gröna: sven@nasetsgrona.se

Priser ekologisk potatis (Kravgodkänd) från och med den 12/9 och fortsättningsvis under hösten 2020, inklusive moms:
2-kilos påse: 38 kr (19 kr/kg)
5-kilos påse: 90 kr (18 kr/kg)
10-kilos påse: 170 (17 kr/kg)

Förbeställ gärna, inte minst när du vill köpa 10-kilos påsar. (Se mail ovan till Sven.)

Välkommen först och främst lördagen den 12/9 när vi har öppet i trädgården för försäljning också av grönsaker och annat samt givetvis i kaféet mellan kl 11-16!
Efter den 12/9: Hör av dig så kommer vi överens om dag för din hämtning av den potatis du önskar.

OBS: Vi har begränsade mängder.