Bryssekål – ta vara på märgen!

Här berättar vi om ytterligare en delikatess från trädgården där vi går ett steg till i tillvaratagandet av "allt" på grönsaken. Det handlar om märgen i brysselkålsstocken. Du ser den på bilden nedan!

Läs sedan mer om skörden och maten nedanför bilden.

Brysselkål på stocken
Förr såldes bryssekålshuvudena oftast avplockade från stocken men vi har under senare år alltmer sålt huvudena på stocken. Detta har blivit väldigt populärt och vid senaste försäljningstillfället (den 5 december 2020) så blev det en dundersuccé.

Brysseklål som dekoration
Många av våra kunder lärde sig hur bryssekålen växer och några som inte tidigare har ätit bryssekål köpte med sig några stockar för att juldekorera hemma i bostaden.

Och detta är inte så konstigt, ity att det är ganska tjusigt att komma hem till köket med dessa vackra stockar, se bild nedan.

Grönsaker ger inte bara nyttig och god mat, utan de är nästan alltid också mycket vackra!

Vacker kålväxt
Genom att köpa brysselkålen "på stock" så håller de sig ännu längre än vanligt, i kylskåpstemperatur. På detta sätt så förstår också alla (som nämnts) hur brysselkålen växer som den vackra och högresta kålväxt den är.

Bryssekålshuvud i närbild
Låt oss visa en bild till på de växande huvudena, innan vi går in på hur man tar tillvara märgen.

OK, då går vi vidare med matlagningen.

Här på fatet ligger fyra stockar från brysselkål, och för att testa så la vi med även en stock från grönkålen. Se bild:

Stockarna kan både kokas och stekas i ugnen. Vi valde det sistnämnda denna gång. Se bild:

Brysselkålsstockar härligt rostade i ugnen
Testa med potatisstickan för att se om märgen börjar bli mjuk. Då tar du ut stockarna ur ugnen.

Så här fin är märgen när man efter ugnsbakningen klyver stocken (kallas även stjälk, ibland) och gröper ur den.

Brysselkålskräm
Mixad och smaksatt endast med salt, peppar och smör så blev märgen riktigt god!
Se bild nedan.

Vi kan lova att detta är gott!

Lycka till du också, när du får tack på även stocken (stjälken) på bryssekål.

Välkommen till Näsets Gröna på senhösten för inköp av bryssekål på stock!

PS: Glöm inte toppbladen på brysselkålen! Läs mer här:

https://www.nasetsgrona.se/sida/30280/Bryssek%C3%A5l%20%E2%80%93%20ta%20vara%20p%C3%A5%20bladen%20i%20toppskotten

DS