Det blir mycket "blad" av allehanda slag när man skördar grönsaker i trädgården. Ofta skalas och rensas de av direkt vid skördearbetet och dessa gröna delar gör nytta när de lämnas kvar i jorden och bryts ned till ny jord. Men många av dessa blad, från till exempel all kål, kan tillvaratas i köket.
Brysselkålsblad
Vi exemplifierar detta med toppskotten på bryssekål. Men först vill vi visa en bild på den första givna användningen av brysselkål: huvudena, som är populära på senhösten och inte minst till julen.
Sedan vill vi påminna om märgen från bryssekålsstocken (stjälken):
Läs om hur du gör en supergod kräm på märgen här:
https://www.nasetsgrona.se/?p=30279&preview=1
Stek dem:
... med lite olja och kryddor.
Här serverad måltid med ugnsstekt rotselleri, eftermognade tomater och småpotatis från matkällaren. Så här i januari 2020.
(Bilder Sven Secher).