Sven påväg till Skokloster Wärdshus med grönsaker.
I bakgrunden ångbåten Karl Gustaf.
Läs nedan om bondbönor och sjötransporter. Bland annat.
 

Bondböna – en gammal men modern grönsak

Tio år. Femtio år.
Oj, vad fort tiden går. Av en slump hittade jag i dag (den 23 juni år 2021), en tio år gammal artikel. Den är från år 2011 och handlar om bondbönor. Läs gärna nedan några reflektioner om bondbönan med mitt snart 67-åriga perspektiv.


Den lilla "bondböneartikeln" från 2011:

Köksmästare Mikael Runsten kan mat och han kan grönsaker. Bondbönor var ett av hans önskemål när vi planerade säsongen 2011.

2010-talet

Den 17 augusti 2011 (till exempel) levererade jag per roddbåt över Skofjärden i Mälaren 6 kilo av dessa härliga gamla godingar, bondbönan. Mottagare var köksmästare Mikael Runsten på Skokloster Wärdshus. Jag minns att han, när jag lastade in mina bondbönor, sprang till kylen och jämförde med de franska bondbönorna de annars brukade köpa in. "Vad är detta? Kolla på storlek och kvalitet", utropade han.

Vilka bondbönor han föredrog, de importerade eller närodlade, rådde det ingen tvekan om.
Denna böna fick en renässans bland kockarna runt 2010

1960 och framåt
Jag har en historisk relation till många av de grönsaker som vi nu på 2020-talet odlar på Näsets Gröna. Jag växte från mitten av 1900-talet bland annat upp med bondbönan, tillsammans med min mormor Ann-Marie Torssell när jag var hos henne på Näset. Hon bjöd på "mjölksoppa" med bondbönor. Gott då, och gott nu.

2010-talet
Jodå, vi odlar alltjämt bondbönor så här mer än 50 år senare.
Våren 2021 sådde vi bondbönor vecka 16, 18, 22 och 24. Totalt cirka 350 fröer. Nu i juni blommar plantorna och skörden av dessa sköna baljor står för dörren.

I dag gör vi mycket annat än "mjölksoppan" med bondbönor. Hos oss på Näsets Gröna i Elisabeths underbara matlagning i kaféet, intar bondbönan givetvis en väsenlig plats i den gröna matlagningen.

Smaka på våra bondbönor!
Välkommen till vår trädgård för att handla bondbönor och andra grönsaker, varje lördag från och med den 10 juli, 2021. För prenumeration på veckolåda med grönsaker, maila Sven: http://sven@nasetsgrona.se

Välkommen också till vårt kafé och till bokade kalas och möten. Kanske finns då bondbönan med i menyn.

Näsets Gröna, 23 juni 2021, Sven Secher