160 persikor ...

Skördetider på Näsets Gröna ...

Det tog fyra minuter att skörda frukten på vårt persikoträd. Skörderesultat: 160 prima persikor. Nu blir det persikokaka i kaféet på lördag (den 31 juni 2021)!
Du hälsas varmt välkommen till vår gröna värld. Här finns grönsaker, frukt, bär och blommor. Samt vårt fantastiskt uppskattade kafé med många lugna sköna mat- och fikaplatser runt om i trädgården, på altaner och inne i växthusen och i kaféet.

Vårt persikoträd är inne på sin sjätte säsong som fruktleverantör och vi hoppas på många fler år. Sorten är Riga, en persika som ska vara anpassat till våra breddgrader. Men man vet aldrig, besvärlig väderlek kan göra slut på trädet.
Alla frukter mognar samtidigt, så nu med gårdagens fulla fruktkorg blir det full fart i "persikoköket" på Näsets Gröna.

Grönsakssäsong
Skördesäsongen för grönsaker är i full gång. Hittills i år har vi skördat följande grönsaker: sparris, gräslök, ramslök, sallat, persilja, dill, portlak, basilika, rödbetor, gulbetor, mangold, grönkål, svartkål, broccoli, majrova, kålrabbi, morötter, potatis, brytbönor, vaxbönor, rosenbönor, sockerärter, brytsockerärter, bondbönor, lök (vit, gul, röd, silver och scharlotten), fänkål, zuchini, gurkor, paprika och tomater. Till sådant som står för dörren hör spetskål, savoykål, chili, aubergine, palsternackor och rotpersilja. Lite längre fram på säsongen mognar bland annat svartrot, rotselleri och brysselkål.

Smaktester
Av varje grönsak har vi flera sorter. Ett exempel är gurkor; vi odlar ett tiotal olika gurkor med olika storlekar, färger, former och smaker. Från den lilla djungelgurkan via mindre gurkor som äppelgurka och druvgurka till långa slanggrukor.
När vi väljer sorter (till våra frösådder), så går vi på smak, vilket gör att vi gärna smakar av våra skördar. Vi smaktestar!
Helt nyligen höll vi en gurkprovning med åtta olika gurkor. Vilken som vann?
Jo, det gjorde Boothby's Blond, en ljus och kort gurka som enkelt odlas på friland. Tvåa i smaktesten kom Sherpa och trea Arboga vit.

Gurkprova du också!
Vi har mycket gott om gurkor just nu, så du är varmt välkommen att handla gurkor, lära dig mer om gurka och köpa med dig hem för er familjs smaktest. Vi berättar gärna om sorter och provningsupplägg när du kommer till vår trädgård.
(Andra grönsaker som vi har smaktestat är tomater och potatis.)

Plocka din egen blombukett
Vi har även bär i begränsade mängder och blomlandet för självplock ser nu allt färggrannare ut. Här kan du skapa din egen bukett.

Kaféet
Självklart håller kaféet på Näsets Gröna också öppet under våra öppna sommarlördagar. Alltid kl 11-16.
Om du vill förbeställa mat eller fika, så går det bra. Det gör du här: https://www.nasetsgrona.se/sida/30289/2021-07-04
Men du behöver inte förbeställa. Du är välkommen att komma utan förbokning och beställa direkt i kaféet.
 

Varmt välkommen till vår gröna värld!

Hälsar Sven och Elisabeth med personal