Äppelmustning på Näsets Gröna i år, 2021

 

Välkommen att musta dina äpplen hos oss på Näsets Gröna! Mustning sker efter tidsbokning och här finns all information inför mustningen.

Boka alltid tid för din mustning
Det är många som vill musta och pressa frukt och bär hos oss på Näsets Gröna och därför är det viktigt att du bokar tid så snart du vet när din frukt mognar fram.
Ta kontakt för bokning av tid genom att maila till Sven: sven@nasetsgrona.se.
Förfrågningar kan också ske per telefon: 070-672 06 32.

Lämna-hämta (eller var med under mustningen)
Det vanligaste är att äpplena lämnas dagen före (senast på kvällen före mustningsdagen) och hämtas på mustningsdagens eftermiddag eller kväll (eller på tid enligt överenskommelse).
Om du har gott om tid och vill vara med när vi mustar din äpplen, så kan vi eventuellt boka en tid för det.

Flaskor och dunkar
Vi tappar efter dina önskemål, upp musten i 1-liters flaskor, 3-liters Bag-in-box eller 5-liters dunkar.
(Priser för kärlen, se nedan. Om du har egna flaskor och dunkar som din must kan tappas upp i, så ta med dem).

Observera att vi normalt inte pastöriserar musten
Vi tycker att smaken påverkas av mustning, så själva själva väljer vi att frysa in musten utan pastörisering (eller tillsättning av Atamon eller liknande). Vi fryser i 1-liters flaskor. Ibland även i Bag-in-box (3 liter) eller dunkar på 5 liter.
Din must är alltså opastöriserad och utan tillsatser. Men du kan givetvis pastörisera själv eller använda konserveringsmedel, när du har fått musten från oss.
(Vi har dock utrustning för pastörisering, så du är välkommen att fråga oss, om du är intresserad av pastöriserad must.)

När mustar vi?
Mustningen pågår under sommar och höst, framför allt under augusti och september men även en bit in i oktober, beroende på väderlek. I år, 2021, började vi den 12 augusti.

Krav på frukten
Du bör se till att dina äpplen är rena och inte har påbörjad röta. Men lite stötskador gör inget. Vid fallfrukt är det viktigt att inga betande djur, eller katter och hundar har spridit bakterier till frukten. Avstå från att ta vara på sådan frukt. Skälet är risken för e-coli bakterier.
OBS: Äpplena får heller inte föra jord, grus eller sten med sig – då förstörs våra knivar i mustkvarnen!

Mustens kvalitet avspeglas i äpplets kvalitet. Enklast är att säga att all frukt som du kan tänka dig att äta också blir fin must.

X kilo äpplen blir x liter must
Utbytet brukar vara minst 50 procent. Våra erfarenheter är att det ofta ligger på uppemot 60 procent men vi har fått ännu mer vid några tillfällen. Avgörande är givetvis fruktens saftighet och kvalitet.
Enkelt uttryckt kan man säga att två kilo äpplen ger minst en liter must.
Eller att två välfyllda papperskassar på sammanlagt 25 kilo ger 10-15 liter must.

Priser
Med utgångspunkt från våra storlekar på pressarna och tidsåtgången för hela arbetet med bokning, mustning, tappning, rengöring med mera, har vi följande priser från och med den 16 augusti 2021:
Upp till 10 liter must: 25 kr per liter must.
11-20 liter must: 19 kr per liter must.
21-40 liter must: 15 kr per liter must.
41-80 liter must: 11 kr per liter must.
81-120 liter must: 9 kr per liter must
Mer än 120 liter must: 8 kr per liter must.
Lägsta kostnad för mustning är 250 kronor.

Tillkommande kostnader kan komma i fråga för till exempel tvättning av frukten och om många små kärl önskas vid tappningen av musten.
Vi tar inte betalt för borttagande av avfallet, vilket förekommer att musterier gör.
1-liters flaskor: 15 kr, 3-liters komplett Bag-in-box: 45 kr, bara Bag-påsen: 30 kr samt 5-liters dunkar: 39 kr. I dessa priser ingår arbetet med att fylla förpackningarna med din must.
Priserna är inklusive moms.

Vi önskar dig mycket välkommen till vårt musteri!

Hälsar Sven Secher
Näsets Gröna