Succé för gurkprovningen

Jättestort GurkTack till alla ni som medverkade i vår smaktest av gurkor sommaren 2021!
Tänk att man kan göra så mycket av gurka! Här är redovisningen och resultatet.

Frågan var alltså: Vilken gurka är godast?
Ja, innan vi avslöjar svaret, följer här ett litet resonemang med erfarenheter från de över 100 personer som deltog i smaktesten på Näsets Gröna.


Spridningen i kommentarer och åsikter om vilken gurka som är godast bland dem som var med och röstade var stor. Men glädjen i att uppleva gurkan som ett rikare och intressantare livsmedel än tidigare har varit gemensam. Jovisst, ibland blir gurkor beska eller hårda. I skalet eller i själva frukten. Vi gör bedömningen att upp till fem av hundra gurkor kan vara mindre goda. Orsaken kan vara långsam tillväxt, vattenbrist, skörd fel dag eller annat. (Detta gäller även till exempel sallat).

Alltnog, gurkor är godare och ger mer mat än man kan tro att denna vattenfyllda grönsak gör. Det visar alla härliga kommentarer som vi har fått av alla gurkprovare.

Överraskningar
Vi har fått så många intressanta synpunkter och roliga beskrivningar av hur olika testgrupper genomförde sin gurkprovning. Att många tog detta på största allvar (med glimten i ögat), står inte att ta misste på.

Här följer några slutsatser i punktform utifrån svar och kommentar från deltagarna i smaktesten:

1. Det finns en hel massa andra gurkor, än den inplastade fossiltransporterade butiksslanggurkan.
2. Det finns många fler smakvariationer än man kan tro och gurka är överlag godare än vad många har trott.
3. Rågången mellan vilka gurkor man kan lägga in (till smörgås- och ättiksgurka etc) respektive vilka man inte kan göra det med, är inte så skarp. Den klassiska druvgurkan (Västeråsgurkan) går bra att äta direkt, medan Boothy’s Blond med flera gurkor som normalt äts färska är fina till inläggning.
4. Som dryck till gurka passar enligt våra smaktestare, både vanligt vatten och kolsyrat vatten som till exempel Ramlösa. Men även GT (gin & tonic) föreslås. Men i detta fall byter man lime- eller citronskivan i GT:n mot en gurkskiva med lite svartpeppar. En sval Riesling (vitt vin) har också föreslagits som dryck.
5. Gurka kan tillagas och användas på fler sätt än kallskuren i en sallad. Några har med gott resultat testat att steka eller grilla gurkan, gärna de större gurkorna i tjocka skivor, med lite salt och olja. Alltså på samma sätt som många av oss gör med squashen. Fler sätt att använda gurka är kall gurksoppa, tzatziki och inläggningar av olika slag (smörgåsgurka, saltgurka, ättiksgurka, snabbinläggning av hela gurkor med mera).

Den godaste är ...
Svar på frågan: Den godaste gurkan, enligt smaktesten bland kunderna till Näsets Gröna ÄR ...:
Efter omröstningen visade det sig vara dött lopp, då både Tanja och Sherpa fick 198 poäng! Därefter kom Boothy’s Blond, Druvgurkan och Arboga vit. Men ...

Utslagstest
Vi ville dock ha en segrande gurka och därför genomförde vi ytterligare en smaktest. Testgruppen bestod av 3 vuxna och två barn med anknytning till tre världsdelar (Afrika, Nordamerika och Europa). Gruppen förordade Sherpa framför Tanja. Vi kan alltså utnämna Sherpa till den godaste gurkan!

Resultat:
Sherpa 203 poäng

Tanja 201 poäng
Boothby's Blond 161 poäng
Druvgurka (Västeråsgurka) 147 poäng
Arboga vit 134 poäng.

Fantastiskt engagemang — tack!
Fler än 100 personer deltog i gurkans smaktest. Vilket engagemang, jätteroligt! Vi tackar alla medverkande så mycket!

Framtida vägval – alltid mot godare smak
Smaktesten ger oss ett fint underlag till nästa års val av sorter i våra gurkodlingar, då vi alltid här vi på Näsets Gröna väljer fröer går på kvalitet och smak!
(Andra urvalskriterier för vår fröhantering och val av grödor och sorter till odlingarna på Näsets Gröna är svenskodlat, kultursorter och ekologiskt).

Än en gång ett stort TACK alla deltagare!

Med bästa gurkhälsningar från både trädgården och köket på Näsets Gröna!

Nedan en bild på testkonceptet.

Och, tre deltagargrupper tilldelas (efter lottning) en grönsakskasse (värde 200 kr), som tack för deltagandet i gurkprovningen. Dessa kontaktas indivuduellt.