Skördefest med säsongsfinaler

Under sensommar och tidig höst fullkomligt dignar trädgården av allt vackert och allt ätbart. Vi mumsar och kalasar för stunden, varje dag. Men vi lagrar också in för vinterns behov.
Vi gläds också åt att så många är med oss under våra öppna lördagar och njuter av trädgårdens frid i den sköna stillsamma miljön, och av kaféets alla läckerheter.

Vi hälsar dig härmed välkommen till oss på Näsets Gröna ytterligare två lördagar sommarsäsongen 2021: den 4 och den 11 september. Alltid kl 11-16.

Nedan berättar vi lite om säsongen, nuläget och de avslutande två lördagarna.

Frukt och bär
De tidiga jordgubbarna är verkligen efterlängtade när de sprider sina ljuvliga dofter i juni månad och våra nu 5-6 år gamla plantor avkastar fortfarande bra. Med remonterande plantor (som blommar om och om igen) får man lång skördetid. Och med jordgubbarna är säsongens bärskörd igång och gubbarna följs av sommarens hallon, vinbär och krusbär, och därefter (nu i september och oktober) smakar hösthallonen som allra bäst.
När det gäller frukt så inledde vi med persikor. Vårt lilla persikoträd (sorten Riga) gav oss i år 160 persikor, heelt otrooligt goda vid direktkonsumtion (direkt från trädets kvist rakt in till munnens smaklökar). De jättegoda frukterna gjorde också bra ifrån sig i kaféets persikopajer.
Vi smakade på de tidiga äpplena i första veckan i augusti (Transparente blanche) följda av Sävstaholm och därefter följer i vår trädgård på Näsets Gröna sorter som Aroma, Oranie, Signe Tillisch, Maglemer, Tersmeden, Åkerö, Lobo och Renetter (tyvärr dog vårt Ingrid Marie nyligen).
Just nu (månadsskiftet augusti-september) är plommonskörden i full gång, vilket också har noterats av våra kafégäster som gillar paj med vanlijsås. Opal, Reine Claude d'oullins och Viktoria är sorterna. Kanske finns det några nyplockade plommon till försäljning på lördag den 4 september.

Grönsaker
Skördandet av grönsaker började tidig vår med sparris och ramslök, sedan följde hela vår bredd av allehanda grönsaker under sommaren. Nu är vi framme vid första höstdagen (1/9, 2021) och mycket återstår att hämta i våra odlingar. Förutom alla de vanliga grönsakerna som skördas under lång säsong så ökar nu tillgången på höstens grönsaker som rotselleri, palsternacka och rotpersilja. Senare kommer svartroten, när det gäller rotfrukter. På kålsidan börjar broccolin ge mer och vi ser fram emot brysselkålen (≈7-8 månader från sådd till skörd). Grönkål, svartkål med flera kål finns alltjämt i god tillgång. Bland de värmeälskande så skördar vi för fullt av tomater, aubergine, chili och paprika. Detta för att kort nämna något på grönsakssidan.

Blommor
Roligt att så många vill plocka sin egen blombukett hos oss på Näsets Gröna! Och blomningen är fortfarande fin i blomlanden och du hälsas blommigt välkommen dit!

Äppelmustning
Välkommen till oss med dina äpplen när du vill njuta av din frukt som dryck! Hos oss får du garanterat råmust från dina egna äpplen, utan tillsatser och pastörisering. Kan du frysa in musten får du den bästa smaken. (Men även pastöriserad must är givetvis god).
Här bokar du äppelmustning, mail: sven@nasetsgrona.se, tel: 070 672 06 32. Välkommen!

Och mer finns i Handelsboden:
Honung, ägg, inlagd smörgåsgurka, marmelad, kaffe ... samt trädgårdsredskap, köksnära grejer och presenter. Du är välkommen att fylla på ditt skafferi och kanske också hitta något fint till dig själv, eller din vän!

Lördagarna den 4 och den 11 september
Vi nämnde ovan några av de grönsaker som är på gång. Till den avslutande lördagen (11/9) planerar vi också för lite av en "pumpafestival". I samarbete med Jonas på Upplandsodlarna kommer vi att presentera ett antal pumpor, både ätbara och prydnads. Jonas står för recept och goda råd och du kan själv köpa med dig några vackra och ätbara exemplar.
Och i kaféet kan du smaka pumpasoppa av sorten Quintale. Om du gillar den pumpasoppan; passa på att köpa med dig en bit och tillaga soppan hemma hos dig!

Varmt välkommen lördagarna 4 och 11 september!

Hälsar Sven och Elisabeth med personal
Näsets Gröna