Vinterskörd i grönsakslanden
– Vilka grönsaker klarar sig bäst i kylan?

Hösten 2021 var varm, varm och varm – riktigt länge. Sedan kom kylan plötsligt och med besked i sista veckan av november och vi hade på Näsets Gröna fortfarande många grönsaker kvar att skörda ute i landen. Man kan då fråga sig: Hur har dessa grönsaker klarat sig med många dagars frost och en kyla med uppemot minus tio grader?

Sammanfattningsvis, så kan vi konstatera att de flesta grönsakerna har klarat sig bra, medan några har tappat i smak och kvalitet. Till de grönsaker som plågades värst av minusgraderna hör sallat och kronärtskockor.

Kål gillar kyla
Fortsatt minst lika goda som under sommar och tidig höst nu efter ett antal dagar med minusgrader är grönkål, svartkål, broccoli och brysselkål medan spetskålen har tappat lite i fräschör.

Rotfrukter också men ...
De rotfrukter som alltjämt befinner sig nere i jorden har också klarat sig fint och detta gäller till exempel palsternackor, rotpersilja och svartrot. Däremot så har betor och rotselleri mist sin riktiga kvalitet och fräschör. Majrovan ska vi prova igen, innan vi uttalar oss.
Ett problem när tjälen tränger ner i jorden är dock svårigheten att skörda rotfrukterna som sträcker sig långt ner i odlingsjorden. Vi hackade och spettade för att få upp till exempel palsternacka och rotpersilja, och det gick. Men bättre är att låta dem stå kvar tills jorden tinar upp lite.
Svårast att få upp utan att roten går av är inte oväntat svartroten som med sina djupgående rötter är svår att skörda även utan utan tjäle i marken. Ja, med tjäle är det i det närmaste omöjligt och vi låter därför den kvarvarande svartroten stå kvar i landen tills marken tinar.

Purjon blir spröd
Purjolöken blir av kylan spröd (bladen går lätt av i fruset tillstånd) men den är ändå fin att ta in till köket, och purjon kan också med fördel stå kvar ute tills vädret blir mildare, medan mangolden däremot inte fungerar lika bra.

Låt flera tina ute
Generellt gäller att frusna grönsaker bör stå kvar ute i landen för att få tina och återgå, när vädret åter blir på plusgrader. De grönsaker som då oftast återtar sin spänst och kvalitet är till exempel mangold och spets- och savoykål.

Lång sallatssäsong
Vi hade nu i december 2021 också några oskördade sallatshuvuden kvar ute i landen men de tålde inte denna kyliga period  och inte heller kronärtskockorna mådde bra av flera minusgrader (Varför skördade vi inte dessa delikata skockor innan kylan kom?).
Vi är ändå nöjda med årets sallatsskördande då vi skördade fin sallat ända fram till mitten av november månad. Det har visat sig att till exempel sallatssorten 'Little Gem' klarar någon minusgrad, men det var också så att vi la på duk vid några extra kalla nätter i oktober och november. Härligt med lång period med uteodlad fin sallat men nu över vintern får det bli lite inomhusodling.

10 bilder på frusna grönsaker

Här följer tio bilder från "frusna" grönsaker och skördande de första dagarna i december månad år 2021,
hälsar vi odlaren på Näsets Gröna.