Potatisodlingen 2022 på Näsets Gröna

År 2022 odlar vi elva (11) sorters potatis på Näsets Gröna. Av dessa är åtta sorter tidigpotatis som vi vill skörda till midsommar och i början av juli samt tre av sorterna höst- och vinterpotatis som skördas i augusti-oktober.

Här är de potatissorter som vi har valt för odlingen under år 2022:
Tidigpotatis: Amandine, Princess, Solist, Rosara, Venezia, Cerisa, Queen Anne och Almonda.
Höstpotatis: Asparages, Asterix och Sarpo Mira.

Favoritpotatis: Amandine
Om vi ska välja en sort, så är Amandine vår favorit. Framför allt för att den är så god. Men den är även lättodlad, hållbar och alltid av god kvalitet. Spricker lite vid kokning är möjligen en liten nackdel. Asterix är också en säker höstpotatis som vi verkligen uppskattar.
Men egentligen, så så tillhör de flesta av ovanstående potatissorter våra favoriter, eftersom vi, i ett utbud på hundratals olika potatissorter, håller fast vid dem.

Nyheter 2022 på Näsets Gröna
De sorter som vi år 2022 provar för första gången i potatislandet är de tidiga potatisarna Cerisa, Queen Anne och Almonda. Så här beskrivs dessa sorter:
Cerisa: God, röd och avlång. En fröjd för både öga och gom.
Queen Anne: En drottning bland potatissorterna. En gourmetpotatis med en utsökt smak. Oval form och gul med vita blommor.
Almonda: Passar till många maträtter och ger stor skörd. Rund-oval form och gul med vita blommor. Kan bakas, och även (liksom alla övriga sorter) kokas, stekas och ungsrostas.

Lerjord och sandjord ...
Att odla potatis på uppländska lerjordar, som är den dominerande jorden på odlingsytorna på Näsets Gröna, är knappast perfekt. Men med ständig tillförsel av kompostjord och organiskt material så blir även den tunga lerjorden riktigt bra och fungerar för potatisodling. Dock, hellre odlar man potatis på sandjordar.

Stor efterfrågan på potatis
Våra odlingar av potatis är begränsade, och satt i relation av efterfrågan av potatis från våra kunder så är odlingarna små. Men vi säljer så länge vi har potatis, med början (gissningsvis, beroende på sommarens väderutveckling) i slutet av juli.

Välkommen först och främst lördagen den 7 maj. Då har vi ingen potatis men väl en hel del plantor och annat till försäljning. Och kafélivet rullar också på under de fyra majlördagarna: 14, 21, och 28 juli.

Under juni har vi stängt och sedan öppnar vi för sommaren lördagen den 16 juli!
Därefter öppet varje lördag under juli och augusti samt en bit in i september.

 

Alltid under 2022 klockan 13-17!

Varmt välkommen!