Vårvinterns glädjeämnen i krigets skugga

Komma här och prata trädgård och vårbruk, mitt under brinnande krig i ett grannland?!
Låter det sig göras? Och hur ska man uttrycka allt man vill säga?
Här följer ett försök och texten blir i dag lite längre än brukligt. För det finns trots allt mycket att berätta när det gäller trädgårdens uppvaknande och vårbrukets alla vitaliserande aktiviteter. Och nog är det så, att vi behöver vårda vår egen miljö och vårt eget sinne för att kunna ge ukrainarna vårt fulla stöd.

Vårvinterns sådder
Låt oss börja med sådderna och den inspiration som vårvinterns första sådder bjuder oss. Den vederkvickelse och de framtidslöften som det lilla fröet bär med sig gör oss verkligen gott. Tänk till exempel på att ett enda litet tomatfrö (som är så litet att man knappt kan väga fram gramvikten) ger oss kilovis med underbart vackra, goda och nyttiga tomater.
Oavsett om du sår ett frö eller tusen fröer, så är glädjen omvälvande: när groddplantan tittar upp, när plantan växer till, börjar blomma och när tomaternas frukter utvecklas ända fram till till det solmogna sköna skördeläget. Dag efter dag, alla fyllda av glädjeämnen under de cirka 150 dagar som tomaten behöver från sådd till första skörd.

På Näsets Gröna sår vi med vårt breda utbud av grönsaker och blommor årligen cirka 20 000 fröer. Tänk så mycket daglig glädje dessa fröer sammantaget skapar på vägen från frö till skörd.
Fram till i dag (den 3 mars 2022) har vi sått följande: Tomater, chili, paprika, sallat, purjolök, aubergine, kronärtsskocka, sparris, persilja, rosmarin, physalis, rotselleri och den underbara rosenskäran i två varianter. Nästa vecka står ytterligare ett tiotal grönsaker på tur, och på detta sätt rullar vårt såschema på vecka för vecka under hela våren och sommaren. Till sysslorna hör även omskolningar och daglig skötsel av alla plantor fram till att utplanteringar på friland är möjliga att göra. Men till odlandets utomhusliv återkommer vi lite längre fram på våren.

Grönsakslådor
Våra skördar av grönsaker fördelas på flera sätt. En väg är våra uppskattade veckolådor med grönsaker.
Vi ställde på senhösten 2021 ett antal frågor till våra prenumeranter av grönsakslådorna och svaren ger oss råg i ryggen att med glädje fortsätta med samma veckomodell som tidigare.
(ETT STORT TACK alla ni som besvarade vår enkät!).

Tidigare prenumeranter erbjuds alltid fortsättning och därefter tar vi in nya allt efter kapacitet, så du hälsas varmt välkommen att kontakta oss:
KLICKA HÄR för att läsa mer om grönsakslådan och boka din prenumeration!

Två stugor att hyra
Lillstugan och Storstugan, det är två riktigt gamla stugor som du kan hyra av oss på Näsets Gröna. Charm, idyll och tystnad är något av det som erbjuds.
KLICKA HÄR för stuginformation och bokning!

Kriget
Till sist, åter till det fruktansvärda som händer utanför vår skyddade oas i Sverige.
Detta nyhetsbrev var tänkt att skickas ut för en vecka sedan, torsdagen den 24 februari 2022. Men det var den morgonen som vi vaknade till beskedet att Ryssland med militära medel hade invaderat Ukraina. Ett fruktansvärt besked som omintetgjorde den dagens planerade sysslor på vår lugna hemmaplan, och nu har kriget pågått en vecka.
Ukraina ligger nära oss och vi är berörda. Flyr människor för sina liv så har vi råd och plats för dem. Och som väl är tycks uppslutningen och stödet för ukrainarna vara stort både i Sverige och i omvärlden.
2017 reste underteckad (Sven) runt i landet Ukraina. Jag var ute på landsbygden, i huvudstaden Kiev och i och kring staden Charkiv strax intill den ryska gränsen. Jag fattade tycke för detta demokratiska grannland och människorna där, som redan före dagens ryska attack har gått igenom många kriser. Och det är väl så, lite ologiskt men också mänskligt, att man upplever händelser "där borta" mer påtagligt och känslosamt när man har varit på plats och kan relatera till mediarapporteringen.

Men åter en stund till vårbruket och trädgårdsdrömmarna här hemma. Denna gröna värld gör gott och nu längtar vi till alla månader med odling, skörd, vackra blommor – och fred! Väl mött!

Med hälsningar från oss på Näsets Gröna