Pelargonen – gammal blomma i många varianter

Pelargonen härstammar från Afrika och den finns i många varianter och sorter. Bredden och de många berättelserna gör denna blomma så rolig att odla och pyssla med. Läs kort om det nedan.

Blomman och krukväxten pelargon härstammar från södra Afrikas slättland där den växer i buskageliknande former med tjocka och vattenfyllda stammar som fungerar som reservoarer vid torka, där vatten således kan "sparas". Starkt solljus, värme och torr luft är bidragande orsaker till att den trivs bra just där.
Pelargonen tillhör näveväxterna.

Pelargonens frökapsel liknar storkens näbb
Pelargos kommer från grekiskan och ordet betyder ”stork” vilket syftar till pelargonens frökapsel. Frökapseln är lång och spetsig och liknar storkens näbb.

Älskad blomma
Pelargonen kom till Sverige på 1800-talet och blev snabbt en älskad blomma i hemmen. Den förknippas gärna med inredning från samma tidsepok, både i koja och på slott. I dag finns det tusentals korsningar av pelargoner på marknaden och det är bara att välja och vraka bland sina favoriter.

Många pelargonsorter
Pepelargoner finns i massor av olika varianter och sorter (280 brukar nämnas som antal sorter) och många av dessa olika pelargoner har en intressant historia som inte sällan kan berätta om blomälskande människors liv och leverne. Här kan vi peka på Näsets EGEN Rosenknoppspelaron.

Läs här mer om Näsets EGEN Rosenknoppspelargon!