Samtal om självhushållarlivet

– möt författarna till boken Modern självhushållning
lördagen den 7 maj på Näsets Gröna

Har du funderat på att odla lite mer och kanske ha egna höns eller en bikupa? Har du drömt om att få tillbringa mer tid hemma och bli lite mer oberoende genom ökad självhushållning och eget hantverkande? Tycker du om läsning och fina böcker?

Lördagen den 7 maj presenteras boken "Modern självhushållning" på Näsets Gröna. Du träffar författarna Alva Herdevall och Anders Rydell som i ett samtal berättar om sitt liv och hantverkande för just modern självhushållning.


Händelserik premiär
Du hälsas varmt välkommen till den välfyllda öppningsdagen på Näsets Gröna, lördagen den 7 maj, våren 2022!
Vi har öppet klockan 13-17.
I trädgården
säljer vi grönsaks-, krydd och blomplantor, och i kaféet dukar vi upp med surdegssmörgåsar och ett inbjudande kaffebord. I trädgården finns även Handelsboden med presenter och trädgårds- och köksnära produkter samt vid parkeringen försäljningen av jord. Klicka här för att läsa tidigare information om den 7 maj med "Kafé-, Kultur- och odlarlivet"

Det riktigt speciella denna öppningsdag är presentationen av boken Modern självhushållning och mötet med författarna Alva Herdevall och Anders Rydell.

Mycket att läsa
Som läsare av boken Modern självhushållning lotsas du mot större insikter om självhushållning under rubriker som: "Surdeg & Bakning", "Bli hönsägare", "Starta ett mikromejeri", "Odla", "Förvara & Förädla", "Barskåpets klassiker", "Städ & Hushåll" samt Skönhet & Bad".
Bokens upplysande och innehållsrika texter illustreras fint med både foton och teckningar över de nära 350 sidorna. Modern självhushållning kom ut i april 2022 och den finns att köpa på Näsets Gröna. Utgivare är förlaget Natur och Kultur.

Inspiration och många goda tips
Samtalet om modern självhushållning och boken Modern självhushållning sker på Näsets Gröna lördagen den 7 maj. Två samtalstillfällen på cirka 20 minuter genomförs, klockan 14 och klockan 16.
Låt dig inspireras av samtalet med de två författarna och moderna självhushållarna Alva och Anders. I samtalet deltar också Sven Secher, Näsets Gröna.

Mycket att prata om
Under samtalet på Näsets Gröna kommer ämnen och frågeställningar som dessa att tas upp:

Ofta talas det om självförsörjning. Det kan gälla familjen, byn eller hela landet. Men det som ni berättar om i er bok om självhushållning. Vad är skillnaden?

I vårt allt urbanare och teknik-digtala sätt att leva är det ont om livs levande "självhushållare". Men ni finns, Alva och Anders i ert torp söder om Uppsala, och ni talar i boken om Modern självhushållning. Ge oss en bild av den moderne självhushållaren och vad är det som är modernt?

Berätta om surdegsmodern och orsaken till att ni maler ert eget mjöl

Vad ska man tänka på när man vill börja med biodling, höns, och kanske ankor?

Trädgård och odling står i dag högt i kurs. Många vill odla, varför är det så? Vad ger det er att påta i jorden och jobba med odlingen?

Vi läser om Slow flowers i er bok. Vad är det och kan ni beskriva er moderna blomsterfilosofi?

I ert ”självhushållningsmanifest” skriver ni om tid. Ni har barn, djur, odlingar, och varsitt heltidsjobb. Frågan som inställer sig är: Hur hinner ni, till och med att skriva en bok?

Ni odlar och föder upp djur. Ni gör ätbara godsaker som honungssmör, hemgjord Crème fraiche samt vin på egna bär, och ni maler säd och bakar bröd enligt gammalt. Ni producerar blomsterbadsalt, nyponskrubb och egen skokräm. Hur lär ni er allt detta och skaffar er kunskaper om detta omfattande hantverk?

Ni skapar på så många sätt och ni visar att det går att leva i vår moderna tid med en stor andel egen självhushållning i den privata konsumtionen. Vad har varit roligast kring, vad har ni lärt er och hur fungerar allt detta i familjelivet?

Du hälsas varmt välkommen lördagen den 7 maj
av författarna Alva Herdevall och Anders Rydell på Krusenbergsodlarna,
och Sven och Elisabeth Secher på Näsets Gröna
(Författarbild nedan)

 

Alva och Anders bor med sina båda söner, tre och fem år gamla, i ett 1700-tals torp strax söder om Uppsala. I den tillhörande trädgården odlas det för mat och skönhet och på tomten finns också plats för djurhållning i mindre skala. De bedriver sin verksamhet i företaget Krusenbergsodlarna.