Så mycket gott av BETOR: röda, gula och polka

Mest kända kanske rödbetor är. Men gulbetorna har kommit starkt under senare år och är nu mycket populär. Som dark horse har vi polkabetan (även kallad cirkelbeta) och också uppskattas och har sin plats i mathållningen, till exempel som picklad.

Här följer några tips för din matglädje i köket och runt matbordet.
På Näsets Gröna odlar vi och säljer dessa olika betor.

Rödbetetips
Att “lägga in”, är en konserveringsmetod som förknippas med betor, historiskt främst med rödbetor.
Gör så här: Skölj betorna väl och låt skal och rotspets vara kvar. Koka dem nästan mjuka och spola dem sedan i kallt vatten. Gnid samtidigt av skalet. Låt små och jämnstora betor vara hela medan de större delas (vanligen skivas). Lägg dem i glasburkar, små hela och delade större helst i olika separata burkar. Häll över en ättikslag. Här är ett recept på lag, beräknat på 2 kilo betor: En liter kokspad (som silats) eller vatten, 2,5 dl ättisksprit (12 %), 3 dl socker och 10 kryddnejlikor.

Gulbetetips
Gulbetorna är underbara att användas på så många sätt. Det blir jättegoda att koka och äta med smör och salt men man kan också använda dem som ungsstekta (och de färgar inte av sig som rödbetor gör).
Ett annat tips är att mata in dem i sallader av olika slag. Så gott!
Elisabeth gör också en fantastiska förrätter med gulbetor (bland annat en med gulbetor med parmesanemulsion, friterad grönkål och riven parmesan).

Cirkelbetetips
Cirkelbetorna (=polkabetor) kan användas i grytor med mera, samt ätas kokta med smör och salt precis som röda och gula betor.
Att pickla cirkelbetorna blir också väldigt gott; gör så här:
Koka upp ättiksprit, socker och vatten.
Rengör betorna (skrubba dem) och skiva dem tunt med till exempel en mandolin (med skalet på).
Häll upp den varma lagen i en glasburk och lägg i skivorna. Förslut och låt svalna i burken.

Bästa sättet att köpa betor av oss på Näsets Gröna är genom att prenumerera på våra veckolådor. Men du kan också (i mån av tillgång) handla direkt i vår trädgård när vi har öppet.

Nedan ser du en bild från lördagsförsäljningen sommaren 2022.

Med gröna och glada mathälsningar
Näsets Gröna