Du härliga skördesäsong

Nu är tiden när odlingarna "levererar" (som man brukar säga). Vi skördar för fullt av det mesta i grönsakslanden och självplocket av "drömbuketter" i sommarblomsodlingarna är också i full gång. Välkommen också till vår populära Pelargonhörna.
Här berättar vi om läget just nu i vår trädgård, inklusive en liten nyhet: En liten konstutställning som samsas i Handelsboden tillsammans med boken Modern självförsörjning, ägg, honung, kaffe med mera.

Odlingarna är basen för vår verksamhet och vårt kök och vi är glada att den lite för kalla och torra våren och försommaren inte tycks ha påverkat växtligheten negativt. Skörden ser nämligen ut att bli fin, både för grönsaker och blommor.

Lång härlig skördetid
Skördandet påbörjades i mars av svartrot och palsternackor (övervintrat i bäddarna), i april av rabarber, i maj av sparris, ramslök, kryddor och sallat. På försommaren (juni) tillkom fler grönsaker och nu i slutet av juli har vi hittills skördat tomater, sallat, trädgårdsportlak, gurkor, paprikor, aubergine, lök i alla dess former (gul, röd, silver, scharlotten samt vitlök och den smäckra salladslöken, betor (gul, röd och polka), mangold, kål (grönkål, svartkål, savoykål, spetskål, broccoli, kålrot, kålrabbi, majrova), morötter, bondbönor, brytbönor, sockerärter och kryddor som persilja, dill, oregano, citronmeliss, rosmarin med flera, samt givetvis basilika.

Tillkommande grönsaker
Några rotfrukter tar lite längre tid på sig, från sådd till skörd. Dit hör palsternackor, rotpersilja och svartrot. Även brysselkål tar lång tid på sig (cirka 200 dagar från sådd till skörd). Men alla dessa är nu strax skördeklara och vi hoppas på skörd av dem åtminstone fram till juletid.

Så mycket grönt på liten backe
Det känns fantastiskt att vår lilla backe och äng på Näsets Gröna kan avkasta så mycket grönsaker till så många.
Tack alla ni som handlar och lagar er mat av våra fossilfria grönsaker!
Vi säljer grönsaker direkt i trädgården på lördagarna, inte minst genom
våra abonnerade veckolådor (läs mer här) samt via förädlingen i vårt kafé och kök.

Succé i blomlanden
En del blommor äter vi men de flesta odlar vi för att de är så sköna att skåda och att de är så populära bland pollinatörerna.
I blomlanden där du kan plocka dina drömbuketter och blommar i skrivande stund gör följande sommarblommor:
Atlasblomma, astrar, blomsterkörvel, borstnejlikor, brudslöja (vit sommarslöja), clarkia, kokardblomster, sommardahlior, eterneller, lejongap, luktärter, ringblommor, rosenskära, solrosor, vädd och zinnia.
Dessutom finns perennerna stjärnflocka, rudbeckia, rosa röllika med flera, samt riset på dill och sparris som också gör sig fint i buketterna.

Vackert i Pelargonhörnan
Vårt utbud av pelargoner växer för varje säsong och vi säljer alltifrån små sticklingar till större pelargoner i fina krukor. Inte minst rekommenderar vi vår EGEN rosenknoppspelargon. Varmt välkommen till Pelargonhörnan!

Jo, du kan plantera sparris nu
På våren säljer vi barrotsplantor av sparris och de ska planteras under vår och försommar. Men vi har även krukad sparris, som du kan köpa och plantera nu under sommaren. Det är tvååriga plantor, vilket gör att du kommer snabbt igång nästa år och sedan kan njuta av egen god sparris under många år framöver.

Liten utställning i Handelsboden
I Handelsboden kan du (som du vet) handla presenter och "köks- och trädgårdsnära grejer" samt även ägg, honung, kaffe och ibland inlagd gurka, marmelader med mera.

Här finns även den fantastiska boken "Modern självhushållning", skriven av våra grannar Anders och Alva på Krusenbergsodlarna. Här kan du läsa om boken från vårt författarsamtal i våras!

Under augusti visar en annan granne, konstnären Annie Gozzi i Haknäs, några av sina tavlor i Handelsboden. Här kan du läsa mer om Annie och hennes konst!

Du är alltid varmt välkommen att fynda i Handelsboden!

TACK alla ni, som så glada och otroligt vänliga besöker oss på Näsets Gröna!

Vi njuter av sommaren än ett tag och har öppet varje lördag kl 13-17, fram till och med den 10 september.

Hälsar Sven och Elisabeth med personal
Näsets Gröna