JÄTTEPUMPAN Quintale skördas

– soppadags i kaféet

När JÄTTEPUMPAN Quintale skördas blir det soppadags i kaféet på Näsets Gröna.
Så skedde den 3 och 10 september, 2022. Till soppan serverades surdegsbröd och smör.

Du kan också i trädgården på Näsets Gröna köpa en klyfta av denna jättepumpa, Quintale, och ta med den hem och göra din egen pumpasoppa! (Maila Sven här för att fråga om öppettider).

Recept och bilder nedan!

Här är RECEPTET för fyra portioner
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
500 g skalad, urkärnad pumpa
2 msk smör eller margarin
5 dl grönsaksbuljong
(vatten och buljongtärning eller fond)
2 1/2 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar
1 citron
Om du vill få lite mer färg på soppan, kan du lägga till morot eller gulbeta.

Gör så här:
Skala löken. Skär löken och pumpan i bitar, samt ev rotfrukter.
Finhacka vitlöken.
Fräs pumpa, lök och vitlök i matfettet i en kastrull på låg värme. Låt ingredienserna smälta ihop.
Tillsätt buljong och koka sakta i 15 minuter. Mixa soppan med mixerstav, tillsätt grädden och koka upp. Smaksätt med salt, peppar + några droppar citronsaft.
Servera gärna med krutonger, örtolja och rostade pumpkärnor.

(Man kan även till exempel rosta och steka pumpaköttet till olika maträtter).

Här följer några bilder från pumpaodlingarna på Näsets Gröna samt tillagningen av nämnda soppa.

Den här pumpan vägde uppåt 25 kilo, ostyckad.
Nedan är styckningen påbörjad.


Vi använde vitlök och scharlottenlök. Exempelvis gul lök är också utmärkt.

Här serverade vi soppan med krutonger, örtolja och rostade pumpkärnor.

Ytterligare en bild, se nedan:
Sven
har alltid sagt att Näsets Gröna inte odlar så mycket pumpa.
Men när väl så sker, så växer det bra.