Kronärtskocka: Vacker i trädgården och läcker på tallriken


Här ligger skockan i grytan och visst vattnas det i munnen.
Men först ska vi berätta lite om växten och odlingen av den.

Fascinerande odling

Tidvis har sagts att kronärtskocka inte kan odlas norr om Skåne. Men det stämmer inte. Denna spännande korgblommiga växt (grönsak) odlades redan för flera hundra år sedan en bra bit upp i Sverige och vi odlar den i dag på Näsets Gröna. Här berättar vi kort om denna fascinerande odling.

Kronärtskockan (Cynara cardunculus) är en tistelväxt tillhörande familjen Asteraceae (korgblommiga).
Icke att förväxla med jordärtskockan som är släkt med solrosen (Helianthus) och de attraktiva jordärtskockknölarna skördas nere i jorden.
Kronärtskockans vackra frukter och blommor ser vi däremot ovan mark, ofta i högvuxna fina exemplar (se bilder från våra odlingar på Näsets Gröna i slutet av denna artikel).

Den krävande kronärtskockan
Planerar man odling av kronärtskockan så ska man inte snåla på resurserna. Jorden ska vara djup, lucker och full av näring då plantan under sin tillväxt och fruktsättning kräver mycket god tillgång på näring. Lerinslag är bra, vilket vi har gott om på Näsets Gröna men vi väljer platsen med omsorg. Jorden ska vara hyfsat porös och genomsläpplig (lucker) och vi lägger året före på rikligt med organiskt material. Under odlingen gödslar vi framför allt med färskt gräsklipp, vilket läggs på i 5-10 cm tjocka lager vid flera tillfällen under odlingssäsongen.
Odlingsplatsen ska vara varm och solig, och det är enkelt att ordna i vår gynnsamma sydsluttning på Näsets Gröna.

Tidig sådd – men inte för tidig
Förkultiveringen börjar tidigt och i vår planering (vårt såschema) skrivs kronärtskockan in i mars månad. Rekommendationerna från fröfirmorna brukar vara tidigare än så men våra erfarenheter är att det bättre att vara lite sen än för tidig med plantorna. För tidigt sådda plantor som får stå inne och vänta på utsättning blir lätt rangliga, veka och bleka, och därmed ett lättare byte för angrepp av bladlöss och annan ohyra.

Lång odlingstid
Sådden sker givetvis inomhus, omplantering i större kruka sker minst en gång och utplantering när frostrisken är över. Från sådd till skörd tar det minst 100 dagar, ibland det dubbla beroende på sort och väder under odlingssäsongen.

Ettåring men ibland tvåårig
Kronärtskockan anses på vår breddgrad här vid norra Mälaren i Sverige vara ettårig, och alltså mycket svår att övervintra. Men ibland övervintrar den här på Näsets Gröna, och vårskörden i juni är underbar. Tänk dig rabarber i slutet av april, sparris och ramslök i maj-juni fram till att kronärtskockans andraårsfrukter mognar i juni. Denna kedja av tidiga trädgårdsdelikatesser sätter fart på matglädjen under vårens måltider.

Övervintringsåtgärder (?!)
Rekommendationerna för att lyckas med övervintringen av Kronärtskockan handlar om att täcka och skydda plantorna mot för mycket väta och kyla, till exempel med gräs, granris, löv eller annat. Vi har provat dessa skyddsåtgärder men erfarit att "inga åtgärder alls" ger ett minst lika lyckad övervintring. Givetvis spelar den aktuella vintersäsongens väder en roll, men det är svårt att påvisa orsakerna till lyckade respektive misslyckade övervintringar, tycker vi.

Två favoritsorter bland Kronärtskockorna
Vi har fastnat för framför allt dessa två sorters kronärtskockor:
Den oerhört vackra 'Violet de Provance' och den stabila trotjänaren 'Green Globe'.
OM vi finge tag på sorten 'Herrgård' skulle vi gärna odla den. OM Du har frö till den, kontakta gärna undertecknad, Sven Secher:
sven@nasetsgrona.se , 070 672 06 32

Plantförsäljning på våren
Vi brukar driva upp ett femtiotal plantor av ett par olika sorters kronärtskockor. Knappt hälften av dessa plantor brukar vi sälja till våra trogna kunder under vårens plantförsäljning i vår trädgård och de övriga plantorna sätter vi ut i våra odlingsbäddar.

Här visar vi några bilder odlingarna av kronärtskockor på Näsets Gröna:


Tidig sådd och stor glädje då plantan tittar upp ur jorden.


'Violet de Provance' är på väg att fälla ut de mumsiga holkfjällen.


'Green Globe' ger hög och säker avkastning – rätt odlad.


Hög tid att skörda. I bakgrunden ses ett av växthusen på Näsets Gröna.


Trädgårdsmästare Helena Grip sträcker sig efter de attraktiva frukterna
i odlingarna på Näsets Gröna.


Skördedags konstaterar Sven på Näsets Gröna.


Blomman är en riktig snygging. Den får man se, om man inte skördar.


Måltidsdags, se även nedan.

/Sven Secher
Näsets Gröna