Här berättar vi om våra grönsaker på Näsets Gröna. Om odlingen och den gröna maten.
Ett brett utbud av grönsaker
Totalt odlar vi minst ett femtiotal olika grönsaker och vi har provat cirka 300 olika sorter av dessa grönsaker. Vi väljer helst äldre sorter som har sina genuina smaker och egenskaper i behåll.
Våra provade sorter av alla olika grönsaker kan du läsa mer om genom att KLICKA här.
Med smakerna i fokus
Till de egenskaper som vi verkligen prioriterar vid val av sorter och grönsaksfröer hör smakerna. En tomat ska smaka tomat. En morot ska smaka morot. En broccoli ska smaka broccoli. Etcetera.
Vilka är då de godaste tomaterna, potatisarna, paprikerna ...? Ja, smaken är som bekant delad. Men våra provningar och smaktester ger vägledning. Är du intresserad av att delta i till exempel en tomatprovning, så maila till Sven: sven@nasetsgrona.se
Bondförnuftsodlingar
I våra naturliga kretsloppsodlingar (där vi INTE använder kemiska medel och fossila drivmedel) sker tillväxten relativt långsamt, vilket släpper fram de bästa smakerna i våra jordar (huvusakligen lerdominerade jordar) men även andra viktiga egenskaper som färg, textur, lagring med flera gynnas av vårt odlingssystem. Vi kallar det "Bondförnuftsodling".
Den viktiga skörden
Att skörda i rätt tid på rätt sätt och sedan ta hand om grönsaken i rätt tid på rätt sätt, är avgörande för kvaliteten på produkten samt för smaken och glädjen vid måltiden.
Vi skördar alltid så nära försäljningstillfället som möjligt för att bibehålla bästa smak samt högsta kvalitet och näringsinnehåll. Vill du regelbundet fylla ditt kök med pinfärska smakrika grönsaker? Prenumerera då gärna på våra veckolådor med grönsaker! Läs om veckolådorna och prenumerationerna genom att KLICKA här!
Den viktiga växtföljden
I vår växtodlingsplanering indelas vår växtföljd, våra odlingsbäddar och våra grönsaker efter nedanstående botaniska grupper.
Nedan presenteras alla de grönsaker som vi odlar på Näsets Gröna, indelade efter de växtfamiljer som vi tillämpar ute i odlingsbäddarna.
Klicka dig gärna vidare för att lära dig mer om alla grönsaker och respektive växtfamilj.
Lycka till hälsar Sven Secher
VÄXTGRUPP 2. Mållväxter
Amaranthaceae
I gruppen Mållväxter finns den välkända rotfrukten rödbeta och dennes släktingar spenat och mangold.
Nämnas kan även rankspenat och stjärnmangold.
Andra mållor är bärmålla, smultronmålla och trädgårdsmålla. Dessa är släkt med vildväxande Svinmållan som också går att äta. (KLICKA FÖR ATT LÄSA MER).
VÄXTGRUPP 3. Flockblommiga, selleriväxter, rotfrukter.
Apiaceae
Till de flockblommiga växterna har välkända rotfrukter som morot och palsternacka och även rotpersilja. Till denna familj hör även dill, persilja, sötfänkål och sockerrot samt selleriväxterna, blekselleri, snittselleri och rotselleri. (KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA MER).
VÄXTGRUPP 4. Korgblommiga, asterväxter
Asteraceae
I denna familj ingår framför allt sallat men även jordärtskocka, svartrot, haverrot samt några arter som vi (ännu) inte har odlat på Näset: kardon, kronärtskocka, rotkardborre och sallatskranskrage.
VÄXTGRUPP 5. Korsblommiga, kålväxter
Brassicaceae
Kålväxterna förbrukar mycket näring men passar bra i vårt klimat. Till familjen korsblommiga hör alla kålväxter som blomkål, brysselkål, grönkål, rödkål, salladskål, savojkål, sellerikål (PakC), spetskål, vitkål, broccoli, broccolo samt rotfrukter som kålrabbi, kålrot och majrova.
Till kålfamiljen hör även sådant som pepparrot, rädisa och sallaten ruccola samt fler kålsorter än vad som här har nämnts.
VÄXTGRUPP 6. Ärtväxter, ärter och bönor
Fabaceae
Ärtväxterna bidrar positivt i växtföljen genom sin förmåga att fånga luftens kväve och binda det till marken. Vi delar in familjen fabaceae i två huvudgrupper: Ärter och Bönor.
Bönor: bondböna samt trädgårdsbönor som brytböna, vaxböna (gul), purpurböna, skärböna och kokböna.
Bönorna finns både som lågväxande (buskbönor) och högväxande (störbönor).
Ärter: sockerärter, brytsockerärt (förädlad sockerärt), spritärter, märgärter (sötare, värmekrävande, mer skrynkliga än spritärter) samt kokärter.
Dessutom finns rosenböna (mat och prydnad), sojaböna, sallatsärt och sparrisärt.
VÄXTGRUPP 7. Gurkväxter
Curcurbitaceae
Gurkor: Druvgurka (ex V-åsgurka), slanggurka, äppelgurka.
Till gurkväxterna hör även squasch (zucchini), pumpa och melon.
VÄXTGRUPP 8. Gröngödsling
Gröngödsling innebär att man odlar särskilt utvalda växter som gör gott för jorden och motverkar eventuella problem med "trött" jord och skadedjur.
Med åttaårig växtföljd kan vi kosta på oss att regelbundet lägga in gröngödslingsgrödor i växtföljden. Här finns en lång rad arter som på olika sätt förbättrar odlingsbetingelserna för efterföljande odling. Olika klöverarter binder kväve medan andra till exempel djupluckrar eller bidrar med mycket organiskt material. Gröngödslingsarterna kan alltså förbättra både jordens näringsvärde och struktur. Här finns också gröngödslingsväxter som verkligen är vackra och drar till sig pollinerare som fjärilar, humlor, bin med flera. En nog så värdefull egenskap.
På Näsets Gröna har vi använt blodklöver, subklöver, vitklöver och honungsört.
Men här finns många fler spännande växter och vi provar gärna fler av dem som passar till vår lerjord.
Här är en lista på växter som kan vara aktuella för gröngödsling:
alexandrinerkl, blodklöver, bovete*, doftklöver, engelskt rajgräs, fodervicker, gul sötväppl, grävklöver, honungsört*, italienskt rajgräs, luddvicker
Lupin, mattlusern, persisk klöver, ringblomma, rödklöver, rödsvingel, serradella, solros, subklöver, sötväppling, westerwoliskt rajgräs, åkerböna, ärter med flera.
(*Bra gröngödsling då ej släktskap med kulturväxter).
MEN DET FINNS FLER:
Ovanstående var våra åtta växtgrupper som ingår i växtföljdsschemat ute på odlingsbäddarna.
Men utanför detta, har vi ytterligare tre:
9. Tomat och andra grönsaksfrukter inom Solanum, är den nionde växtgruppen
Här ingår, odlat både i växthus och p friland:
Tomater, chili, paprika och physalis samt potatis som bara odlas på friland.
Läs mer om tomatodlingarna på Näsets Gröna genom att KLICKA HÄR.
KLICKA HÄR och läs om potatis och potatisodling på Näsets Gröna!
10. Kryddor
Även örter (kryddor) ligger utanför växtodlingsschemat.
10. Perenner
Till dem som är mer perenna eller följer sin egen planering hör hos oss sparris, jordärtskockor och blommor, samt givetvis bärbuskarna och fruktträden.
Nedan ses en PDF-uppställning över våra växtgrupper, utifrån de botaniska familjerna, som också beskrivits ovan.
Vi tillämpar en åttaårig växtföljd som du kan läsa mer om genom att klicka här.
Med gröna och glada hälsningar
Sven Secher
Näsets Gröna