Fyra fäder underhöll vid Ukrainainsamling

Tänk att årets sista sommardag inföll så sent som den 12 november. När vi samlades möttes vi av plus 15 grader, en ljummen vind och strålande solsken.
Tänk att sånggruppen "Fyra fäder" samma dag underhöll ett fyrtiotal kafébesökare med fantastiska sånger.
Tänk att vi också denna dag, kunde samla våra tankar kring den ukrainska befolkningen med en liten insamling.

Ett stort tack till er alla som var med!

Vi berättar här om denna lite speciella kafédagen på Näsets Gröna den 12 november 2022.


När drömmar infrias
I våras hade vi ett nästan osannolikt besök i kaféet på Näsets Gröna av artisten Lill Lindfors, tillsammans med Greger Fellin (från orkestern Sinfonietta Viginti och Sigtuna Sångensemble).
Och nu i höst, den 12 november 2022, underhöll sångkvartetten "Fyra fäder" i vårt kafé. Kvartetten består av Gustav, Lukas, Samuel och Josef och alla fyra ingår i den kända Uppsalakören Orphei Drängar.
Ibland infrias drömmar ...

Nästan magiskt
Fyra fäder underhöll de fyrtiotal kafébesökarna med klassiska sånger för manskörer och kända dryckesvisor av bland andra Carl Michael Bellman.
(Kvartetten visas på bild nedan).
"Detta var magsikt vackert", löd några av kommentarerna från åhörarna.

Härodlat och hemlagat på menyn
Programmet inleddes klockan 13 med lunch bestående av en supergod soppa gjord av rotselleri, morot, potatis, paprika och tomat. Till soppan serverades surdegsbröd och smör. Som vanligt på Näsets Gröna: härodlat och hemlagat.
I pausen mellan Fyra fäders framträdanden serverades även en "kakupplevelse" från Elisabeths kök.

Våra tankar går till den ukrainska befolkningen
Minst hundra kronor från varje deltagaravgift denna kafédag gick till en insamling till den ukrainska befolkningen och i samband med detta så berättade Sven Secher om sitt besök i Ukraina 2017, då han som lantbruksjournalist besökte såväl huvudstaden Kiev som landsbygden i det vidsträckta landet norr om Svarta Havet. (Läs mer om Svens tankar längst ned, under bilden).

Återigen – tack!
Stort tack för den fina uppslutningen kring insamlingen till den ukrainska befolkningen! Vi hade en fantastiskt trevlig eftermiddag och det kändes bra att göra något lite för det av krig hårt utsatta landet Ukraina.
Tack också till er som inte fick plats i kaféet denna dag men som ändå ville bidra med pengar till insamlingen!
Och så; ett stort tack till sånggruppen "Fyra fäder" som avstod från sitt gage till förmån för vår insamling till Ukraina!

Med varma hälsningar
Sven och Elisabeth Secher
Näsets GrönaFyra fäder, sångkvartetten från Orphei Drängar, underhöll i kaféet på Näsets Gröna den 12 november 2022.


Tankar om kriget
Kriget i Ukraina är nu inne på det åttonde året, om vi räknar från den ryska invasionen 2014 då Ryssland invaderade halvön Krim i Svarta havet och delar av östra Ukraina (Donbass-området).
– När jag var där år 2017 hade 10 000 unga ukrainska män dött, och strax senare rapporterades man passera 15 000. Hur många som har dödats i kriget (militärer och civila) i dag fram till november 2022, är det nog ingen som vet.
Det berättade Sven Secher under kafédagen den 12 november 2022. Han lärde känna landet Ukraina under en reportageresa 2017 som journalist. Kriget var således vid besöket tre år gammalt, men hade då knappast alls uppmärksammats i Europa och Sverige.
Om du vill läsa mer om Svens tankar på morgonen den 24 februari 2022, så KLICKA HÄR.