Hösten är vanligtvis varm och lång på våra breddgrader, särskilt i sjönära läge som hos Näsets Gröna.
Men till slut kommer kylan och då ställs frågan om den egna härodlade vintermaten på sin spets.
Vad kommer vi ha att äta framöver, när det mesta av det gröna friluftsskafferiet stänger?
Avgörande är:
1. Hur gick det med den sena hösttillväxten i odlingarna?
2. Vilka grönsaker hann vi skörda innan kylan och den frusna jorden satte stopp för direktskördandet?
3. Har vi lagrat in skörden på rätt sätt och i tillräckliga volymer?
4. Hur länge kan vi skörda de grönsaker som står kvar ute och klarar minusgrader?
Komplexa frågeställningar som vi inte klarar av att besvara på några korta rader. Men låt oss beskriva matläget med några ord och några bilder.
Vi har egna råvaror till matlagningen länge genom:
• Tomater på eftermognad
• Infrysta bönor, ärter, broccoli, paprika, persilja, dill samt tomater för tomatsås och till annan matlagning
• I matkällaren (mörkt och svalt) förvarar vi potatis och rotsaker som morötter, palsternackor, betor och rotselleri
• Ute i landen för fortsatt skörd och direktkonsumtion finns brysselkål, grönkål, svartkål och genom övertäckning med löv och gräs även kålrabbi, rotselleri, palsternackor och rotspersilja
• Inomhus i låga temperaturer kan både vintersallat och vanlig sallat odlas. Vi skördade den sista frilandssalladen i månadsskiftet november-december, se bilder nedan, så vi brukar vänta till efter årsskiftet med att dra igång inomhussådderna i vårt Odlingshus där också de första sådderna av tomat, chili etcetera sker under januari månad.
Rubrikens "Grönsaker vintertid" syftar alltså på hur länge vi kan vara självförsörjande när det gäller egenodlade grönsaker under vinterhalvåret. Alltså den mörka årstidens egna gröna mathållning.
Det korta svaret är "ganska länge". Vi berättar mer framöver, både här och på vårt Instagram.
Och se även några bilder nedan.
Hälsar odlarna på Näsets Gröna
Tomater på eftermognad. Vi brukar ha tomater åtminstone över julhelgerna. En bra lagringstomat är till exempel Kumato. Smaken på dessa eftermognade tomater är förvånasvärt god. Inte som sommarens solvarma tomater men oftast bättre än köpetomater från butik.
Kålrabbi, tål lite kyla men bäst att skörda när minusgraderna blir många, och lagra denna fina grönsak svalt en tid framöver för konsumtion då och då under vintern.
Brysselkål, tål att stå ute i kylan. Efterfrågad grönsak till jul.
Broccoli, också en kålväxt men tål inte lika mycket kyla som grönkål och brysselkål.
Betor, röda, gula och cirkel (polka). Klarar lite kyla men nu (3/12-2022) slutskördade vi.
Rotselleri, en härlig rotfrukt som klarar viss kyla men som också kan lagras svalt.
Extremt sen gul lök som håller hög fräsch nyskördad kvalitet långt in på hösten. Dessa är skördade vid månadsskiftet nov-dec.
Jättegod sallat. Särskilt sorten 'Little Gem' kan växa och skördas sent på hösten.
Dessa bilder visar några axplock från trädgården så här i början av december. Vi återkommer med fler artiklar.