Gröna tips för festlig nyårsmat

 

Festligt nyårsfirande med läcker vegetarisk mat. Det ser vi fram emot nu, inför nyårsaftonen den 31/12 2022.

I denna artikel serverar vi ett kanonrecept med rotselleri och några andra gröna "lyxtips" inför din fest.

Vi önskar dig god mat och ett riktigt Gott Nytt År!


Receptet på helstekt rotselleri med lite olika kål, hitter du längst ned på denna sida.

Men först, här är några "lyxiga nyårstips":

Rotselleripuré: Att koka bitar av rotselleri i smör och sedan mixa till puré, blir HELT fantastiskt.

Smörslungad bryssel: Koka små brysselkål lätt och slunga dem sedan i smör. Smör lyxar ju till det mesta.

Brysselgratäng: Brysselkål kan också användas i goda gratänger, till exempel kokt i grädde tillsammans med purjolök och västerbottenost. Gratängen ställs i ugnen cirka 20 minuter och toppas sedan med parmesan och granatäppelkärnor.

Lyxig skocksoppa: Jordärtskockor är också i säsong, använd dem i en soppa, som för att bli lyxigare till nyår innehåller vin och grädde. Soppan kan sedan gärna toppas med jordärtskockschips, gräslök och nötter.

Finesser för många grönsaker: Ytterligare knep för att öka lyxigheten är att använda en råvara på flera sätt i samma maträtt, till exempel genom att ugnssteka, pickla och fritera. Detta går att göra med rotselleri, betor och kålrabbi, som exempel.

LYCKA TILL OCH GOTT NYTT ÅR! 🥕🥂🥦🌸
Önskar Sven och Elisabeth på Näsets Gröna


PS 1. OM det blev kort om tid nu inför nyåret, att använda våra tips och recept, så fungerar de jättebra också till trettonhelgen, eller när som helst framöver, så klart 😀. DS


PS 2. Vi kan också tipsa om UNT (tidningen Uppsala Nya Tidning) som inför nyår publicerar tips och festliga förslag på vegetarisk mat inför nyåret. DS.


Helstekt rotselleri med variation på kål

4 portioner
45 min + 2 timmar i ugn
1 rotselleri
olivolja

1 stort huvud savojkål
1 kg små, fina potatisar
12 brysselkål, delade
100 g god parmesanost, finriven
4 msk crème fraiche
2 msk smör
salt
peppar
dill och friterad grönkål till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Ansa rotsellerin och gnid in den med mycket olivolja och salt. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och rosta den i ugnen i cirka 2 timmar tills den är helt mjuk.
Ansa savojkålen. Bryt isär huvudet blad för blad. Spara de grönaste bladen och koka resten mjuka i saltat vatten, det tar ungefär 5 minuter. Kyl dem sedan genast i iskallt vatten.
Koka potatisarna mjuka i saltat vatten med skalet på. Skala dem om skalet är tjockt.

Blanda hälften av parmesanosten med crème fraiche och smaka av med salt.
Lägg in brysselkål och de grönaste savojkålsbladen i ugnen när det är ungefär 20 minuter kvar på rotsellerin och låt dem bli rostade och frasiga. Håll koll så att de inte blir brända.
Smält smöret i en panna och glasera de kokta savojkålsbladen tillsammans med de kokta potatisarna. Smaka av med salt och peppar.
Dela rotsellerin i fyra jämnstora bitar och lägg i mitten av var sin tallrik. Arrangera de olika kålsorterna och potatisen runt om, klicka eller spritsa på kräm och toppa gärna med lite extra riven parmesan, grönkålschips och några dillvippor.

Smaklig festlig måltid, önskas ni av Näsets Gröna!