Tillsammans stödjer vi Ukraina – TACK!

Tack alla ni som bidrog med pengar till vår insamling till Ukraina!

Vi hade flera idéer och förslag på mottagare av den lilla insamlade summan. Efter att ha tänkt igenom alternativen, valde vi att stötta 1. dels den fria journalistiken i Ukraina, 2. dels FN:s flyktingarbete inom UNHCR-Ukraina.
 

Så här resonerade vi:

1. Journalistiken
En kunnig och klok journalistik är av oerhörd vikt för ett väl fungerande samhälle. Utan rätt fakta tas tokiga beslut. Med rätt fakta finns förutsättningar för goda beslut. Under krig och i krigstillstånd, är allt detta så svårt.
Vi valde att skicka pengar till "Ukrainian Media Fund". Detta är ett samarbete för att hjälpa journalister i Ukraina med utrustning och pengar. Bakom fonden står svenska Bonnier News och andra medier och branschorganisationer i Polen, Danmark och Finland. Även svenska Tidningsutgivarna medverkar.
(Att jag, Sven, också har jobbat som frilansjournalist i nära 40 år (parallellt med trädgårslivet) bidrar till detta val av mottagare. Jag har ju också haft tillfälle att som journalist besöka Ukraina, vilket jag berättade om vid vår aktivitet i kaféet den 12 november 2022).

2. Flyktingarna
Knappast någon av oss som skriver och läser detta nyhetsbrev kan sätta oss in i hur det är att vara flykting. Men många andra människor jorden runt vet (det talas om 100 miljoner flyktingar i världen).
Miljoner ukrainska medborgare är på flykt undan det ryska anfallskriget, dels inom landet, dels till Polen med flera länder. Till Sverige har relativt få ukrainare flytt, och ändå har vårt land uppvisat problem med att ordna sådant som svenskundervisning, ersättningar och arbete, vilket gör att en del ukrainare vill lämna Sverige. De flesta ukrainare flyr alltså till andra länder än Sverige och därför lämnar vi pengar till UNHCR-Ukraina.

Bakgrund
Om du vill läsa om insamlingen av pengar på Näsets Gröna, och om "KaféSångUkraina-dagen" på Näsets Gröna den 12 november,
klicka här: "Fyra fäder underhöll vid Ukrainainsamling".

Med hälsningar från Sven och Elisabeth Secher
Näsets GrönaFreedom is our religion! Så löd en stor banderoll mitt i Kiev 2017.
Bilden togs av Sven Secher på Majdantorget, frihetstorget, mitt i Kiev, i november 2017.