Den 24 januari sådde vi tomater, chili, paprika och sallat. Så nu rullar odlingarna för år 2023 igång. Här berättar vi om vilka sorter av dessa grönsaker som vi inledde året med.
Tomter
Att man stoppar tomatfröer i jorden ett visst datum betyder att man kan se fram emot skörd av egna, mogna och supergoda tomtater fyra månader senare. Enligt denna tidsberäkning kommer vi att skörda de första tomaterna i slutet av maj månad.
Vi sådde följande tre olika tomatsorter:
Normalstor tomat, högväxande, röd: 'Matina'
Körsbärstomat, högväxande, mörkt röd nästan brun: 'Minikumato'
Busktomat, alltså lågväxande, röd och hjärtformad frukt: 'Heartbreaker'.
Chili
Chili tar ännu längre tid på sig, än tomat, från sådd till skörd: cirka 150 dagar, alltså fem månader.
Vi sådde följande sju olika chilisorter, med olika smak och styrka (=hetta enligt Scovilleskalan):
'Habanero Orange', en av världens hetaste chilipeppar med 100 000-300 000 Scoville. Plantans höjd är 60 cm och frukterna blir 3-5 cm och de är veckiga orange med en speciell karaktäristisk mangosmak.
'Serrano', ytterligare en stark chilipeppar men den räknas till de medelstarka med sina 10 000-23 000 Scoville. Mörkt gröna glansiga frukter som mognar till djuprött. Kraftiga plantor, 80 cm höga. Frukterna liknar ‘Jalapenos’. Serranos frukter blir cirka 6 cm långa.
'Jalapeno', mexikansk chilipeppar. Mild med 2 000-8 000 Scoville. Kompakta plantor, 80 cm höga, med 6 cm avlånga, svagt koniska, lite knubbiga, gröna frukter som vid full mognad övergår i rött.
'Hungarian Yellow Wax Hot', mild med 1 000-4 000 Scoville. Tidig sort med 12 cm långa, avsmalnande, gula frukter som senare övergår i rött. Plantan blir 50 cm hög. Sorten tolererar även lägre växttemperatur.
'Anaheim', mild med 500-2 500 Scoville. Kulturarv från sekelskiftet 1 900-2 000. Plantan blir 70 cm hög och den ger upp till 20 cm långa, gröna frukter som används färsk i sallad, på grillspett, att fyllas och ugnsbakas med mera. För mer hetta, låt frukten mogna helt till rött.
'Napalese Bell', mild med 100-14 000 Scoville. Plantan blir 100 cm hög. Vackert klockformade frukter som mognar från grönt till rött. Mild och fruktig smak med en arom som påminner om syrlig rabarber. Höga, välgrenande plantor som ger stor skörd.
'Thereses milda', mild med 100-14 000 Scoville. Plantan blir 100 cm hög. Sorten är rikgivande, med mycket användbara små fina chilis.
Paprika
Vi sådde följande sju olika paprikasorter:
'California Wonder och California Wonder Yellow'. En god, mild hushållspaprika som ger djupgröna, tjockväggiga frukter som övergår i rött ju mer den mognar. Den blir 70 cm hög. Denna sort passar på varma utelägen, i växthus och liknande. Används färsk eller tillagad.
'Ference Tender', Ference Tender är en mycket tidig och tålig paprika från Ungern som ofta ger en stor skörd av köttiga och sött saftiga, lite spetsiga frukter som kan bli riktigt stora. Skördas både som ljusgul, orange och fullmogen röd. Plantan är kompakt och stadig och blir ca 40 cm hög.
'Apple', Apple har fått sitt namn efter den milda, söta smaken och det saftiga köttet. De trubbigt koniska frukterna med sitt saftiga kött, blir 8-10 cm långa och övergår i rött då de mognar. Plantan blir medelstor, ca 40 cm. Apple är en tidig och tålig paprika med ovanligt fruktiga frukter.
'Lipstick' = läppstift. Tidigt mognande paprika med vackra, blanka, koniska frukter. De är tunga, cirka 12 cm långa, mörkt gröna och övergår till en skinande, kraftigt röd färg. Lipstick är en tjockväggig, saftig och god paprika för växthus och bra lägen utomhus. Den ger en bra skörd även under mindre idealiska förhållanden.
'Marconi Rossi'. En tidig sort med konformade frukter med mild, söt och god smak, ca 17 cm långa, först gröna sedan röda vid full mognad. God både färsk och tillagad. Kan även torkas.
'Tomatpaprika'. En tidig paprika med konformade lite speciella frukter som liknar en “knögglig tomat”. Tomatpaprikan har en mild, söt och god smak och frukten är ca 17 cm långa. Till en början är frukterna gröna sedan röda vid full mognad. Mycket god och välsmakande, både som färsk och tillagad. Kan även torkas.
Sallat
Vi sådde följande tre olika sallater:
'Salad Bowl'. En plocksallat och av typen krussallat. Ger stora ljusgröna rosetter med långa finflikade blad. Pålitlig och starkväxande samt vädertålig.
'Vintersallat. (Valerianella locusta). En snabbväxande och ganska frosttålig sallat. Bladen plockas efterhand, vilket gör det växer ut nya blad efterhand. Smaken är mild och nötaktig.
'Portlak. Så kallad vintersallat som ger späda mörka goda blad. Växer förhållandevis bra i mörker och kyla.
Ja, då var alltså igång med årets sådder och nu rullar vårt såschema på vecka för vecka.
Nästa vecka står bland annat purjolök på tur. Purjon är också en växt som tar lång tid på sig från sådd till skörd. Beroende på sort så får man vänta 160-200 dagar på den härliga purjolöksskörden.
Hälsar Sven Secher denna januaridag 2023
Näsets Gröna
Känslan när sådderna drar igång är alltid lika inspirerande.
(Bilden är från ett tidigare års sådder).
Foto: Sven Secher