Vintertider med sikte på våren


Detta är vårt senaste nyhetsbrev (7 mars 2023) som handlar om våren, sparrisplantor och stugboende.


Efter vasaloppet ser vi gärna att vinterns snö och is bli till tö och takdropp.
Vi vill känna vårsolens värme och lyssna till det ökande vårfågelkvittret.
Vi vill se den tidiga – lilla vackra röda – honhasselblomman skjuta ut från hasselgrenen och vårblommor som vintergäck och snödropp sticka upp ur snö och förna.

Men i morse visade utomhustermometern på minus 14 grader, följt av frostiga växthusfönster och tillväxt på sjöisen, här på Skoklosterfjärden i norra Mälaren.

Vårvärmen låter alltså vänta på sig, men ljuset är tillbaka och DET känns fint i kropp och själ. Livslusten och verksamhetskraften återvänder och nu ökar aktiviteterna vecka för vecka i vår såbod inför årets odlingar av grönsaker, blommor och kryddor.

Vi återkommer framöver med mer detaljer och mer information om våra odlingar och årets aktiviteter i vår trädgård och vårt kafé. Just nu sysslar vi med vedhuggning och beskärning av fruktträd och bärbuskar. 

Men vi avslutar detta brev med två saker som också sprider vårkänsla.

1. Egen sparrisodling
Vi erbjuder varje år ett begränsat antal sparrisplantor. Är du intresserad av att odla egen sparris (eller vill utöka den odling som du har) är du välkommen att nu beställa plantor, för leverans när planteringssäsongen närmar sig.
Vi har fem olika sorters sparris. Fyra av dem säljs som ettåriga barrotsplantor och en av dem som tvåårig krukad planta.
Läs mer sparris och sparrisodling på vår hemsida:
https://www.nasetsgrona.se/sida/30408/Sparrisplantor%202023
Välkommen med din beställning!

2. Stugliv som gör gott
Kanske att du skulle må bra av lite "stugliv". Möt våren, fira påsk, njut sommaren, eller dra dig undan för jobb eller vila i lugn och avskild miljö. Här kan du alltså hålla möte och jobba ostört, eller träffa familj och vänner för vila och avkoppling!
Vi hyr ut två äldre charmiga stugor på Näsets Gröna. Du är välkommen att boka in dina dagar.
Läs om våra stugor här: https://www.nasetsgrona.se/sida/stugor
Välkommen med din bokning, du väljer: Lillstugan eller Storstugan*!

Nu väntar vi på den riktiga våren. I dag är det den 7 mars, och det är det datum som sånglärkan anländer till vår trakt**. Ugglornas nattliga hoanden avtar nu också ofta ser vi vid denna tid de första blåsipporna sticka upp under förna och kvarvarande höstlöv.

Vi hörs och ses snart igen, hälsar Sven och Elisabeth med personal på Näsets Gröna

*Storstugan är också liten. Men eftersom den är större än Lillstugan, så kallas den Storstugan.
**Genomsnittsdatum noterat under decennier av Sven.