Sparris är tvåbyggare, vilket innebär att hon och han inte sitter på samma planta. Det finns alltså hon- respektive hanplantor (och därmed hon- respektive hansorter). Här berättar vi om skillnaderna och skälen för att välja hon- eller hansparris.
Endast honplantorna sätter frö
Lättast ser man skillnaden på hon och han, när odlingen är framme vid frösättningen på eftersommaren: Det bara är honplantorna som sätter frö. Både hon- och hanplantorna blommar dock.
(Det finns dock undantag där hankloner kan ge bär, vilket är ytterligt ovanligt, enligt undertecknads kunskapsläge).
Hanplantor för större sparrisskörd
Om man vill maximera skörden av sparris så är hanplantor att föredra. Hanarnas stänglar (stjälkar) blir vanligtvis kraftigare och de skjuter ibland även upp fler stjälkar vid varje planta. Den som odlar för god ekonomi och kommersiellt väljer därför oftast hanplantor.
Om fröbildning och mjällhet
Ett av skälen till att honplantorna ger lägre skörd är att fröbildningen förbrukar en del av plantans energi. Då blir det mindre kraft över för tillväxten.
Men det bör även nämnas att många anser att honplantorna ger en godare och lite mjällare smak. Men smaken är ju som bekant som ... (=olika, delade).
Vackra i blomster och buketter
Sparrisens vackra vajande grönska när stjälken har fått växa upp och gå i blom, är också en tillgång i en trädgård. På Näsets Gröna finns dessa fina "sparrisvippor" att tillgå vid blomlanden där vi under juli-oktober har självplock av sommarblommor (snittblommor för buketter och binderi). Även honplantornas bärliknande röda frukter är fina i blomsterarrangemangen.
Sven Secher
Näsets Gröna