Tomater hör till de allra mest självklara, roliga och viktiga grönsakerna i trädgårdsodlingarna på Näsets Gröna.
Jodå, förvisso, även de andra cirka 50 olika grönsakerna är väldigt viktiga, egentligen minst lika väsentliga i den lilla självhushållande grönsaksodlingen.
Men i denna text håller vi oss till tomaterna.
Läs om tomatprovningar på Näsets Gröna, genom att KLICKA HÄR!
Men först två bilder.
Godis! Vilka smaker!
Lugnt odlade tomater, utomhus i riktig jord. Oj så gott!
Oftast fyra sådder
Vi sår tomater vid fyra olika tillfällen under en säsong. Sådderna sker i januari, februari, mars och maj. Totalt brukar det bli minst 500 tomatfröer och cirka 35 sorter fördelade på biff, normalstora, körsbär och busktomater.
Hur många kilo det blir? Många! Men det är alltid svårt att säga exakt då vi aldrig hinner väga allt som skördas, säljs och stoppas i munnen direkt 🍅
Smaken viktigast
I odlingarna på Näsets Gröna är det inte skördevolymen det mest väsentliga. I såväl våra odlingar av tomater som i all annan odling av grönsaker, söker vi de bästa smakerna. Det är de yppersta smakerna som vi är ute efter och när det gäller tomter ska smakexplosionen få dig att sätta dig ner (om du inte redan sitter 😊), när aromen når tunga, gom och hela kroppen.
Vi provsmakar varje år våra tomater, dels i egna smaktester, dels i aktiviteter med våra gäster och kunder i trädgården.
Det är svårt att avgöra vilken tomat som är godast, eftersom smaken som bekant är som ... Låt oss nämna några sorter som har kommit högt upp i omröstningar under våra tomatprovningar: Sweet Olive, Sungold och Gardeners Delight.
Vad påverkar smaken på tomaterna?
Det är många faktorer som påverkar smaken på tomaterna.
Här är några av "smakfaktorerna":
Tomatsort
Först och främst kan smaktesterna göras inom respektive tomattyp: biff, normalstora, körsbär och busk. Det finns tomater för alla ändamål, till exmpel stora rejäla tomater till matlagningen och mindre ofta färgrika körsbärtsomater som pryder all mat och äts som godis. Det finns tomater med mycket kött, hårt skal och som sagt i massor av olika färger.
Så val av tomatsort är en av faktorerna som påverkar smaken.
Skördetidpunkt
Det är viktigt att tomaten inte plockas för tidigt med tanke på smaken. Tomaten ska vara "lagom" mogen när den plockas. Mycket av smaken formas i slutet av mognadsfasen och mängden socker och syra samt hur dessa förhåller sig till varandra bestämmer, tillsammans med cirka 400 aromämnen (källa Jordbruksverket), smaken hos tomaten.
Tomaten ska alltså plockas (skiljas från plantan) när den är lagom mogen.
Ljusinstrålningen
Även ljuset och antalet soltimmar påverkar smaken. Det alltså ljusinstrålningen som påverkar sockerproduktionen i plantan och vid svag instrålning, exempelvis under tidig vår blir
sockerinnehållet i frukten lägre, vilket gör att tomaten smakar mindre.
Mogen tomat sötare
Att en mogen tomat som plockats i rätt tid (inte för tidigt, men heller inte för sent) smakar bättre, är godare och sötare, än en som plockats i fel tid, har vi konstaterat många gånger på Näsets Gröna, vilket vi beskrev ovan under Skördetidpunkt.
Myndigheten Jordbruksverket förklar detta så här:
"När frukten börjar skifta från grönt till rött ökar sockerinnehållet på grund av att stärkelsen omvandlas till glukos och fruktos. Syrorna i frukten är äppelsyra och citronsyra. Innehållet av syrorna är relativt konstant under mognadsprocessen men när frukten är mogen minskar äppelsyran drastiskt och en mogen frukt uppfattas därför som sötare än en halvmogen.
Tidig skörd – före full mognad?
För att få aromämnena i frukten utvecklas riktigt fint är det enklast och mest gynnsamt om tomaten mognar på plantan. Men även tomater som skördats strax före full mognad, i ett läge när övergången från grönt till färgat stadium har börjat (begynnande mognadsprocess) kan uppnå god smak. Det beror på att förändringarna i socker- och syrahalt fortsätter under lagringen. OBS: Detta gäller dock endast under förutsättningen att frukten lagras vid rätt temperatur, vilket är lägst 12 °.
På Näsets Gröna skördar vi så långt möjligt vid bästa skördetid, med hänsyn till smakerna. Det fungerar ofta bra, då vi säljer direkt till vår kunder (oftast konsumenter och restauranger).
Men så ser huvuddelen av livsmedelsförsörjningen inte ut och när tomater lagras och transporteras längre tid och längre sträckor så plockas de ofta väl tidigt, vilket negativt påverkar smakerna, enligt Jordbruksverket.
Kort om våra tomatodlingar
Vi har 90 procent av våra tomatplantor utomhus. Växthusen används för den tidiga vårskörden och den sena höstskörden, samt för chili, paprika, gurkor och melon. Och, i växthusen finns det även fikaplatser när vårt kafé är öppet.
Tomatsådd 1
Den första såddomgången (januarisådden) handlar om endast ett femtontal plantor och skörden går till vårt eget hushåll. Skördestart under maj månad.
Vinterodlar inte
Att börja tidigare och odla tomater under den mörka årstiden avstår vi från. Varken volymerna, smakerna eller ekonomin kan motivera vinterodling, tycker undertecknad.
Tomatsådd 2
Sådd nummer två sker i mitten februari och då handlar det om ett fyrtiotal fröer och ett tiotal sorter. Denna omgång tomatplantor placerar vi i stora växthuset, tillsammans med andra värmeälskande växter (se ovan).
Tomatsådd 3
Sådd nummer 3 sker i mitten av mars. Detta är vår stora utomhusodling av tomater samt plantor som vi säljer under våren. Sådden omfattar cirka 500 fröer och ett trettiotal olika sorters tomater.
Vi säljer alltså tomatplantor, bland annat under våra "Plant- och kafédagar" i maj månad.
Våra egna utomhusplantor sätts i huvudsak i olika odlingsbäddar runt om i vår trädgård, enligt vårt växtodlingsprogram med åttaårig växtföljd. Men en hel del plantor sätts även i hinkar och krukor.
Tomatsådd 4
Den fjärde sådden av tomater brukar omfatta ett trettiotal fröer och även dessa plantor ställs utomhus. MEN, i september – när plantorna har vuxit sig stor och fina utomhus – tar vi in dem i stora växthuset. Där växer plantorna vidare och vi brukar kunna skörda tomater hela hösten (utan tillskottsvärme om inte hösten blir för kall). Som längst brukar vi kunna servera välsmakande tomater till nyårsmaten.
Lätt och såå gott!
Tomater är lättodlat och fröerna gror hundraprocentigt.
Varje år ser vi fram emot fina skördar och många underbara måltider. Och så brukar det också bli.
Lycka till med dina egna tomatodlingar!
Sven Secher
Näsets Gröna