Pelargoner på Näsets Gröna

 
– Här finns listan på våra pelargonsorter!

 

Pelargonerna kommer och går. Mest kommer.
Orsak? Jo, det är enkelt att föröka dem. Och pelargonlivet är så roligt!

Här skriver vi om mångfald och glädje, samt de olika sorters pelargoner som vi har på Näsets Gröna.


Näsets Grönas egen
Rosenknoppspelargon.

 

Som du nog vet, är det enkelt att ta sticklingar och utöka antalet pelargoner. Dessutom är det alltid kul att skaffa sig fler sorter. Genom byten med vänner eller inköp på marknader, i butik och på handelsträdgårdar.
Varje enskild pelargonplanta är fantastisk. Men också mängden och mångfalden är underbar med dessa vackra, mångsidiga och lättskötta blommor.


Här presenteras de pelargonsorter som vi vanligtvis har på Näsets Gröna. För enkelhetens skull presenterade i bokstavsordning. Men tillhörigheten framgår något av kursiveringen nedan, och pelargonerna är som bekant släkt med varandra, förädlade indelade i olika grupper och sorter.

Försäljning
De flesta av våra pelargonsorter finns till försäljning. Vi har närmast öppet i vår trädgård den 8-10 maj 2024.


 

Pelargonsorter på Näsets Gröna i mars 2024:

‘Allure picotee pink’    

Zonalpelargon. Kronbladen har en skir ceriserosa kant som långsamt flyter in i kronbladets vita del. Blombladens kanter skiljer sig färgmässigt. Ordet kommer ursprungligen från franskans picoté som betyder markerad med punkter. Knopparna är pärlemorvita och droppformade.

Anna Backlunds lilla vita’
Dvärgpelargon. Enkla vita blommor som skiftar i ljust rosa mot mitt och kanter. Blad med ljusgrön fjärilsmarkering.

‘Appelblossom'        
Rosenknoppspelargon. Rikblommande pelargon med tätt fyllda rosenknoppslika blommor med grönvit mitt och rosa kanter som påminner om fyllda äppleblommor. Bladverket är frodigt och friskt grönt.
Utvecklas bäst på varm och solig plats.

‘April Snow’            
Zonalpelargon. Vackra dubbla blommor som skiftar från vitt till nyanser av rosa.

‘Astrid’           
Årets pelargon 2021. Astrid har fyllda blommor som skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Bladen är friskt gröna med en bred, böljande, chokladbrun zonmarkering.

‘Australian Pink Rambler’
Rosenknoppspelargon. Pastellrosa rosenknoppsformade blommor. Växer kraftigt. Mellangröna blad med en antydning till ljus medaljong.      Ursprungligen från Australien.

‘Bev Foster’             
Stjärn-, dvärg- och äggskalspelargon. Dubbla milt rosa blommor med kronblad fläckade i mörkare rosa

‘Brightstone’        
Dvärgväxande zonalpelargon. Dubbla ljusröda-klarröda blommor med ljusare baksida. Även cerise blommor med vitt öga. Gyllene blad, ≈ lysande grön färg, med kompakt zon. Beskrivs ibland som rosenknoppsblommande men blommorna är inte fullt så slutna som de hos en rosenknoppspelargon.

‘Brocade Salmon Niger’    
Årets Pelargon 2019. Chokladpelargon. Välfyllda blommor i en skimrande laxaprikosrosa ton (ovan), medan 'Brocade Cherry Night' är mer röd.
Vid svala nätter fördjupas blomfärgen och kontrasteras mot bladens intensiva mörka färg.

‘Bunny Strawberry’    
Vackra tvåfärgade blommor i vitt (i centrum) rosa längre ut och avslutas med en skarpt rosa kant.
'Bunny Strawberry Ice’, har ett friskt mörkt grönt bladverk med en tydlig mörkare zonmarkering.

‘Caliente Pink’        
Årets pelargon 2016. Zonalpelargon. Enkla, stora, färgstarka blommor som är neonrosa på korta, mörka, lilaskimrande stänglar. Konbladen har mörka streck och ett vitt öga (titta noga). Bladverket är mörkt grönt med en mörkare zon.
Tålig i svalare lägen, trivs utomhus (som många andra pelargoner också gör). Är alltså en form av zonalpelargon (blomman) som korsats med hängpelargon (läderartade blad).

‘Calliope L Soft Coral’    
Årets pelargon 2022. En magnifikt storväxande pelargon med ljuvliga blommor. Vackra ljust aprikosrosa till korallfärgade stora blommor. Buskig pelargon med lätt hängande växtsätt.

‘Coca Cola’            
''Coca Cola- pelargon'', doften påminner väldigt mycket om smaken på den populära drycken. Doftar tydligt, populär bland barn.

‘Dallimor’            
Äggskalspelargon. Dubbla ljusrosa blommor med mörkt rosa fläckar.

‘Distinction’             
Zonalpelargon, brokbladig. Annorlunda utseende med små enkla röda blommor. Kompakt växtsätt (tätvuxen planta). Gröna blad med en tunn brun zon nära den veckade räfflade bladkanten. Liknar i ett näckrosblad i formen. Räknas som brokbladig då zonen är så speciell.

‘Estelle’            
Ljuvt rosa (nästan vita) halvdubbla kronblad med ett mörkare (rödare) öga.
Bladen är friskt till klargröna med en mörkare zon = chokladbrun kant.

‘Giesela’            
OSÄKER INFORMATION. Troligen stora, klassiskt klarröda blommor över ett vackert grönt bladverk.
Sil Giesela’ Stadiga, välgrenande plantor med riklig blom.

‘Grycksbo’            
Specialpelargon. Mycket dubbla, täta blommor i laxrosa nyanser. Kompakt växtsätt, dvärgväxande. Dubbla laxrosa till orange blommor med vita skiftningar som framträder tydligast på de övre kronbladen.
dvärgväxande zonalpel. Bladen är ljust gröna till färgen med en aningen mörkare grön zonmarkering. Relativt rikblommnade.

‘Karna’            
Gammal kultursort med öppna vita kronblad som skiftar i grönt. Gröna blad med en tydlig mörkare ring, en zonmarkering. Karna härstammar från början av 1900-talet i södra Skåne och kvinnorna Helga med dottern Signe.

‘Kronprincess Mary’    
Årets pelargon 2017. Krispiga buketter av rosenknopps- formade vita blommor och lätt limefärgade skiftningar. Ljusgröna blad. Blommar hela sommaren. Kompakt växtsätt. Kallas även ‘Vitrosen’.

‘Langeland’            
Rosenknoppspelargon. Röda till ceriseröda mycket dubbla blommor vars kronblad har en en ljusare baksida. Blir storvuxen med med mycket vackra gröna blad med mörkt kopparfärgad till mörkbrun sköld på mitten
OBS: FÅR EJ SÄLJAS.

'Lavina'
Årets pelargon 2024. Zonalpelargon. Pelargonium x hortorum Sunrise-serien. Täta blomställningar i violett. Lindblomsgrönt bladverk. Sorten sägs påminna om syren och lavendel.

‘Kärlekspelargon’        
Vackra enkla “rosaröda” kronblad, som cerise.

‘Laxrosa’            
Zonalpelargon. Blommorna är laxrosa med fransiga kanter som gör att de påminner om nejlikor. Bladen är ganska stora, mellangröna med friska gröna blad med svag zon. Utvecklas bäst på varm, solig plats.

‘Lisa’            
Zonalpelargon. Det finns många pelaroner med namnet ‘Lisa', såsom ‘Mona Lisa’, ‘Anna Lisa’ m fl i färger som rött, cerise, vit med mera.

‘Moonlight Guide’        
Årets Pelargon 2023. Zonalpelargon. Klara, orangeröda blommor på kontrasterande, solbrända stjälkar och med mörktonade blad. Kompakt växtsätt.

‘Muskotpelargon’        
‘Svenskbypelargonen’ (Ukraina). Många vita små blommor. De två små översta kronbladen har vinröda färgstänk. Slingar sig ut i grenar, förblir rund, knubbig. Grågröna, mjukt sammetslena blad som och en stark, härlig doft av muskot vid minsta beröring. Används till smaksättning och dekoration. Korsning mellan väldoftande pelargon, Pelargonium exstipulatum och äppelpelargon, Pelargonium odoratissimum.                     Vetenskapligt namn: Pelargonium x fragrans och ‘Muskotpelargon* på svenska.

‘Mårbacka’            
Mårbacka är en av de mest populära pelargonerna och finns av detta skäl i många varianter.
Mårbackatyper är: En äkta ’Mårbacka’ har ljust rosa blommor med rosa ståndarknappar och rostrött pulver. Det är en mycket kraftig pelargon.
'Dronning Ingrid' är en sort som växer oregelbundet, lite vilt, lite ostyrigt men mycket charmigt. Det finns även en en vit och en röd variant
och 'Prins Nicolai'.

‘Noel Garden’        
Vacker kaktusblommande pelargoner med rent vita, mycket fina blommor.
Upprätt växtsätt med mellangröna blad utan tydlig zon.

'Näsets EGEN’        
Rosenknoppspelargon. Dubbla röda blommor, varje blomma bildar en vacker miniatyrbukett. Blommar inte snabbt men sedan rikligt och länge. Lättskött och skräpar ej.
Har funnits i mer än 100 år i släkten. “Moderplantan" står i en järnkruka från 1789 på Näsets Gröna (Sven Secher).
(Läs mer om denna pelargon på www.nasetsgrona.se)

‘Picote Pink’            
Årets pelargon 2018. Blommar rikligt under hela sommaren. Har stora, rosa-vita blommor med rött svalj och rosa eller cerise kant, lite lik en utslagen hortensia. Bladen ofta runda flikar med nästan svartgröna med zonteckning. Många är ludna, alla är aromatiska.

'Princessan Filippa’    
Blommorna påminner om små rosenknoppar och bildar täta klasar. Känslig för regn (som många andra Pelargoner också är).

‘Purple Pat’            
Dvärgpelargon. Dubbla purpurlila blommor med vitt öga.

'Rio Grande'            
Hängpelargon. Mörk purpurröda blommor. Mörkt gröna “sammetsblad”, något vaxartade. Kan förökas med avläggare (och sticklingar).
Denna hängpelargon kan också heta: ‘Choun Cho’ eller ‘Noir’.

‘Ronja’           
‘Ronja’ som även kallas för 'Castello Red' har en ljuvt lysande djupröd blomma, i fin kontrast till de mörka bladen.Växer lite “buskigt’, upprätt  och kompakt. Blommar rikligt under en lång period.     

‘Rällsjö Brita’        
Engelsk pelargon. Ganska storvuxen. Ljusröda öppna blommor, som faller av efter hand. Ljusgröna blad. Historiken med Rällsjö Brita Larsson är intressant och blommor hörde till hennes stora intressen, blev 105 år. Bland annat vårdade denna strävsamma Bjursåskvinna denna pelargon.

‘Stinas Saga’            
Specialpelargon. En skir liten pelargon med vackra rosa, dubbla blommor med vit kronbladskant. Vår ursprungsplanta är odlad av Glumslövs pelargoner och inköpt på Torsångs Handelsträdgård.

‘Swainham Spring’        
Dvärpelargon. Halvdubbla vita blommor med rosigt rosa kanter, gyllenbladig. Ljusa blad.

‘Sweet Jess’             
Rosenknoppspelargon. Milt rosa blommor av rosenknoppstyp. Kronbladens baksida har en ljusare rosa. Blad med mörk brun markering (det bruna syns bäst på ljus plats).

‘Swiss Star’            
Mallorcapelargon. Pelargon Mallorca blommar som en stjärnpelargon men har blad som en zonal. Blommor som sticker ut som polkagrisrandiga i både grönt, creme, rosa och rött.

‘Tango Deep Rose with Eye’ 
Årets Pelargon 2020. Enkelblommande röd pelargon med rosa kanter och strimmor mot centrum med vitt öga. En kraftig pelargon, som gör den regn- och vindtålig, passar bra utomhus.

'Torento'    
Doftpelargon, pelargonium Torento. Söta små lilarosa blommor med purpurfärgade markeringar. Kraftigt upprätt växtsätt. Drabbas tyvärr ofta av vita flygare.

‘Tulpanpelargon’        
Årets Pelargon 2008. Zonalpelargon. Ljust korallröda blommor och ett kraftigt växtsätt med stabila grenar. Bladen är mörkgröna, lite krusiga och mer läderartade än vad vanliga pelargonen har. Blommorna är ljust korallröda med ljusare undersida och påminner om en tulpan som är på väg att slå ut. Utvecklas bäst på varm, solig plats.

‘Torsångs pelargon’    
Specialpelargon? Zonalpelargon? Dubbla rosa blommor med vitt öga. Pelargonen är från Torsångs Handelsträdgård i Borlänge i Dalarna, en anrik trädgård sedan 1930-talet.

Vit Rosenknoppspelargon, Vit enkel pelargon, Vit, cerise pelargon (?). Variationerna är så många, och ibland är det oklart vilken sorten är. Vissa kallar vi därför till exempel 'Vit enkel'.

‘Westdale’             
Blommorna är fyllda och grundfärgen är vit med skiftningar i rosa.

‘Westdale Appleblossom’    
Rosenknoppspelargon. Bladen är vackert vitvariegerade och fördelningen grönt/ vitt verkar. En mutation av den klassiska Appleblossom Rosebud som har vitbrokiga blad.

‘White Pandora’        
Dvärgväxande, Tulpanpelargon. Vita tulpanblommor, gröna blanka vårblanka blad, kompakt och dvärgväxande.

‘Wilhelm Longhut’        
Årets Pelargon 2009. Upprättväxande pelargon som kan bli relativt hög. Lättodlad men undvik en allt för solig placering, då vitkantade blad alltid är lite mer känsliga mot stark värme.

‘Äggskalspelargon’         
Årets Pelargon 2010. Vackert tvåfärgade kronblad men mönster som påminner om krossat äggskal. Ljus bottenfärg med mörkare streck och fläckar.

‘Älvdalen’            
Zonalpelargon. Enkla ljust lilarosa blommor med vitt “öga”. Gröna blad med svag täckning. Pelargonen 'Älvdalen' påminner om Mårbackan i växtsättet – medan blommorna är lite skirare och mer rosa i nyansen.

‘Österlen’          
Zonalpelargon. Rosa (rosalila) med en ljusare nyans mot ögat (Halvfylld och med vitt öga). Mjukt grönt bladverk.

Ett femtiotal olika sorter
Listan ovan är på cirka 50 olika sorters pelargoner.
De flesta finns till försäljning på Näsets Gröna.
Kontrollera våra öppettider. Välkommen!
För frågor och beställningar kan du alltid maila gärna till Sven Secher sven@nasetsgrona.se


OBS: Tveksamma och rent av felaktigheter uppgifter kan förekomma i dessa beskrivningar av pelargoner. Du är alltid välkommen att höra av dig med dina kunskaper. Maila gärna till Sven Secher sven@nasetsgrona.se


MER LÄSNING OM PELARGONER
Pelargonen – gammal blomma i många varianter

Pelargoner ger stor glädje med enkel skötsel

Näsets EGEN rosenknoppspelargon