Nyligen sådde vi 350 tomatfröer av ett trettiotal olika sorter fördelat på normalstora tomater, körsbärstomater och busktomater. Det var årets andra såddomgång av tomater.
Tidigare sådde vi även persilja, rotselleri och tidigt på året (v 4 och 8) två omgångar av chili och paprika. Nyss sådde vi även andra omgången av purjolök och salladslök.
Arbetet i såboden rullar vidare vecka för vecka. Närmast under nästa vecka (v 15) plockar vi fram fröer för sådd av sallat, mer persilja, broccoli, bryssekål, blomkål, spetskål, svartkål, kålrot, bondbönor och några olika tidiga gurkor.
Påföljande vecka följer sådd av betor (röd, gul, cirkel), rotpersilja, kålrabbi, brytbönor, sockerärter och zucchini.
Parallellt med detta sker omskolningar och hittills har vi skolat om cirka 500 plantor. Inte minst är Elisabeth på hugget i denna syssla.
Att kika runt i vår lilla såbod ÄR underbart. Vi tittar till plantorna, läser av jordtermometrarna, känner på jorden, vattnar vid behov och ger de nya små liven med sina små hjärtblad kärlek från första stund. Snacka om glädje och inspiration, när man ser allt gott gry i alla dessa plantor.
Denna vår är tidig (hittills kanske man ska gardera med) och vårbruket har dragit igång ovanligt tidigt. Tunt snötäcke, måttligt tjäldjup och tidig vårvärme samt inte en droppe regn på "jag vet inte när" har gjort att jordytorna torkat upp och att vi har kommit igång med vårbruket på våra utomhusbäddar.
Bland annat har Maija pysslat om förra årets odlingsbäddar med sommarblommor. Ja, Sven har också hoppat runt med sina kryckor (se bild längst ned) med glada tillrop som stöd. I år gör vi ett experiment här: vi värnar om självsådden med blomfröerna från 2024. Vi har låtit annuellernas fröer falla, och vi har hjälpt till genom att skaka ur fröer från förra årets blomning.
Vad kommer att komma upp, så helt naturligt? Luckor uppstår säkert men vi kommer att stå redo med kompletteringsplantor och vi kommer också att så i några vackra gröngödslingsväxter (som honungsört, blodklöver och bovete).
Självplock av sommarblommor kommer också att finnas på en annan plats i trädgården.
Vi har även tagit vara på de senaste dagarnas fantastiska ☀️-vårväder genom att vara ute i trädgården för att "odla våra jordar". Hit hör även ogräsrensningen.
Vi har också vårstädat i Odlingshuset och i vårt lilla växthus och trädgårdsköket. Möblerat, donat och bonat. Mysigt!
Ett bakslag i vädret vore ändå bra, förvånande påstående kanske du tycker. Men jag känner att vi mår bra om våren inte går för fort, både vi tvåfotade djur och alla små nere i jorden; hela kretsloppets flora och fauna.
Som du ser blev detta en annan typ av nyhetsbrev, jämfört med hur vi brukar göra. Lite fakta rakt på, rätt in i det dagsaktuella trädgårdsarbetet. Utan Svens filosofiska naturbetraktelser.
Vi önskar er alla en fortsatt välgörande vår, och vi ses och hörs snart.
Hälsningar från oss på Näsets Gröna
(med Sven vid pennan den 2 april 2025)