Goda skäl att välja grön mat

(Källa: Livsmedelsverket med flera).

Det är gott med grönsaker och grön mat av hög kvalitet. Det är också nyttigt.

Livsmedelsverket rekommenderar 500 gram frukt och grönt om dagen.

Här är de goda skälen för att välja grön mat. För din hälsa och för miljön. Och för att maten blir så god.


För hälsan

Grönsaker, frukt och bär innehåller mycket vitaminer, mineraler och andranyttigheter. De olika färgerna kommer från skyddande ämnen. Därför är det inte bara vackert utan också bra för hälsan att äta färgglatt.

Många grönsaker och frukter är rika på fibrer, som har olika positiva effekter i kroppen. Fibrer mättar bra och håller magen igång.

Äter man mycket grönsaker och frukt minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer. Det är bra att äta minst 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel två generösa nävar grönsaker, rotfrukter och baljväxter och två frukter. Men även en liten ökning är bra för hälsan. Potatis ingår inte i mängden 500 gram men är bra mat ändå.
(Läs mer om grön mat och din hälsa).

För miljön

Grova grönsaker är ett miljösmart val – de har lägre klimatpåverkan än salladsgrönsaker och kan lagras längre.

Miljömärkningar gör det lättare att hitta grönsaker och frukter som odlats miljösmart. I ekologisk odling får bara ett fåtal kemiska bekämpningsmedel användas och klimatcertifiering bidrar till minskad klimatpåverkan.
(Läs mer om grön mat och om vår planet och vår miljön).

 

För den goda maten
Och allra viktigast som förutsättning för att vi ska välja den gröna maten är att den är god. Att måltiderna blir underbara. Recepten och idéerna om den goda gröna maten är många. Här finns några gröna recept!