Odling för goda och nyttiga grönsaker

Gott och nyttigt

I grönsaksodlingen på Näsets Gröna satsar satsar vi på äldre ekologiska kultursorter, så långt möjligt.

Skälet till detta är att vi tror att dessa frösorter är mer värdefulla än vad vi i dag förstår. Det handlar om näringsvärde och smaklighet. Men också om odlingssäkerhet.
Allt mer tyder nämligen på att skillnaderna är stora mellan olika grönsakssorter. Det är alltså skillnad på tomat och tomat, på palsternacka och palsternacka, på kålhuvud och kålhuvud ... och så vidare.

Ytterligare en faktor är odlingsmetoderna. De påverkar också näring och smak samt, inte minst viktigt mot bakgrund av hotet mot vårt klimat och vår planet, miljön.

Tomatsorterna är många. Vi odlar vanligen ett 25-tal olika sorter.
En grönsaks värde kan betraktas från olika håll. Utifrån skilda perspektiv. Ofta används ordet kvalitet för att samla alla värdefaktorer.

Att smak och näringsvärde varierar gäller inte bara tomater utan de flesta grönsaker.

Fröet
Det är skillnad på frö och frö. Vi talar då om gentiken och fröets egenskaper. Enkelt uttryckt kan vi säga att den ena tomaten är godare och nyttigare än den andra sortens tomat. Detta beroende på vilket tomatfrö (sort) som du har sått i din jord.
Detsamma kan man säga om alla grönskar: den ena palsternackan är smakligare och nyttigare än den andra. Den ena grönkålen, bönan, gurkan, sallaten .... med flera, ger dig mer smak och näring än den andra sorten.
Detta försöker vi ta hänsyn till i våra val av frö till odlingarna på Näsets Gröna.

Mer grönt och frukt!
"Ät mycket grönsaker, frukt och bär! Välj gärna grova grönsaker som rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök".
Det skriver myndigheten Livsmedelsverket på sin hemsida (SLV:Mer grönt och frukt.)

Fakta med tomat som exempel:
Grönsaker innehåller vitaminer och mineraler som vi behöver för att överleva men också andra ämnen som till exempel fytokemikalier. Fytokemikalier är en del av plantornas immunförsvar och när vi människor äter dem hjälper de även oss att hålla oss friska.
Vår vanligaste grönsak tomaten innehåller en av de mest potenta fytokemikalierna. Lykopen heter den. Att äta mycket tomater kan skydda oss mot flera cancersorter, men då gäller det att välja rätt tomater.
Små tomater har i regel högre halt av lykopen än stora. Extra röda tomater likaså. Ekologiska grönsaker innehåller enligt vissa studier mer fytokemikalier än konventionellt odlade eftersom de växer i en tuffare miljö med mindre kvävegivor och utan kemiska bekämpningsmedel mot sjukdomare och skadeinsekter. De ekologiska grönsakerna producerar därför mer fytokemikalierna för att skydda sig mot den stress som de utsätts för.


Mer att läsa:

Goda skäl att äta grön mat, Näsets Gröna

Livsmedelsverkets råd om grönsaker och frukt

Livsmedelsverket om vegetarisk mat  

Sveriges Radio P1 "Matens pris"