Förslaget till frölagen stoppas

Med en mycket stor majoritet sa EU-parlamentet den 11 mars 2014 nej till det katastrofala förslaget till ny frölag. Det betyder att det dröjer innan det kommer nya gemensamma fröregler och att EU nu måste tänka om och att kampen för att bevara viktiga fröer och genbanker kan gå vidare.

Många odlare och den biologiska mångfalden kan alltså tills vidare pusta ut. Ett nästan enhälligt EU-parlament (650 röster emot och 15 för) sa alltså nej till förslaget till ny frölag.

Förslaget, som lades fram av hälsokommissionären Tonio Borg våren 2013, har kritiserats för att bland annat ge stora företag fördelar.

Flera politiska partier var snabba att uttala sig med tillfredsställelse över att förslaget till frölag har stoppats. Så här sa Isabella Löwin på Miljöpartiet:
 – Kommissionen får gå tillbaka till skrivbordet och börja från början med en ny frölag som tar mer hänsyn till de små odlarna, hobbyodlarna och rätten till att helt enkelt få förädla frön på en mindre basis.

Som många andra odlare kan vi på Näsets Gröna inte annat än hålla med. EU besinnade sig och vi kan väl säga att EU-parlamentarikerna kan ta denna debatt inför det kommande EU-valet (maj 2014).

Sven Secher