Zucchini- och tomatgratäng
När zucchinin (squashen) sätter fart i trädgårdslandet blir det snabbt mycket att skörda. Alltså mycket mat på gång! Här är ett av våra recept.
Smaklig måltid!
1 stor gul lök
2 msk olivolja
1 tsk torkad timjan (eller en msk färsk hackad)
1 tsk hackad färsk rosmarin
1 stor ituskuren vitlöksklyfta
500 g zucchini
3-4 tomater
2 dl riven parmesanost
salt och nymalen svartpeppar
Skala och skär löken i halvor och sedan i tunna halvmånar. Fräs löken i stekpanna i olivoljan, strö över timjan och rosmarin. Stek sakta i 7-8 minuter, löken ska inte få så mycket färg utan bli mjuk och glansig.
Gnid en ugnsform med vitlöken.
Skiva zucchinin i knappt centimetertjocka skivor, skiva också tomaterna.
Lägg först ut den stekta löken i formen, salta och peppra varsamt. Varva zucchini och tomater ovanpå löken, och strö också lite mer timjan och rosmarin, salt och nymald svartpeppar mellan varven.
Strö över 2 dl riven parmesanost. Grädda i 250 grader i ca 30 minuter.