Under sommaren har vi ett överflöd av färska grönsaker. Till exempel av gurka och flera av de olika sorternas gurka går bra att lägga in.
Härligt och gott komplement till vinterhalvårets måltider och givetvis på smörgåsarna.
Nedan ses druvgurka, ofta kallad Västeråsgurka. Men som sagt, många gurksorter går att lägga in!
Vi har testat, gör gärna det du också.
På Näsets Gröna odlar vi ett tiotal olika sorters gurkor.
Nedanför bilderna, längst ned på denna sida finns recept på följande fyra inläggningar av gurka:
Ättiksgurka
Inlagd gurka med senapsfrö
Smörgåsgurka
Färsksaltad gurka
LÄNGST NED FINNS ÄVEN EN NEDLADDNINGSBAR PDF, med alla recepten samlade på en sida.
JÄTTEGOTT!
Ättiksgurka
Portioner: 2 burkar
Total tillagningstid 45 minuter
Ingredienser
10 st Västeråsgurkor
5 dl vatten
2 dl ättika 12%
5 dl socker
0,5 dl salt
0,5 dl senapsfrö
Dill
Instruktioner
1. Skölj gurkorna i kallt vatten och ta bort de som verkar mjuka, skadade eller som på annat vis inte verkar perfekta.
2. Skiva dem i lagom tjocka skivor, jag föredrar cirka 3 mm men det finns inget som hindrar att man väljer tunnare eller tjockare skivor.
3. Koka upp ättika, socker, vatten och salt till en lag.
4. Varva gurkskivorna med dillkvistar och senapsfrön i väl rengjorda burkar. Häll över den heta lagen och förslut.
5. Bör stå svalt minst en vecka innan det är dags att smaka din goda inlagda ättiksgrukan.
Inlagd gurka med senapsfrö
Ingredienser
1 kg gurka
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl socker
3 dl vatten
1 gul lök
10 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
2 msk senapsfrö
Tillagning
1. Skala, halvera och strimla löken längs med fibrerna. Lägg i en kastrull.
2. Tillsätt senapsfrö, ättiksprit, socker, vatten, kryddpeppar, vitpeppar och lagerblad
3. Koka upp lagen och rör så att sockret löser sig.
4. Skölj och skiva gurkan tunt.
5. Varva lagen med löken tillsammans med senapsfrön och den skivade gurkan i väl rengjorda glasburkar. Fyll på med varm lag så att det täcker. Sätt på lock.
6. Låt svalna samt låt sedan stå i kylen minst ett dygn innan servering sker.
Inlagd gurka med senapsfrö håller sig i flera månader oöppnad i kylen.
Smörgåsgurka
Ingredienser
Lag 1
5 kg västeråsgurka(or)
0,5 kg grovt salt
3 l vatten
Lag 2
1 l ättikssprit
1 l vatten
4 kg strösocker
1 förpackning senapsfrö, gula
1 knippa dillkronor
Tillagning
Tvätta gurkorna noga och skiva dem.
Lag 1
Rör ut saltet i vattnet. Slå lagen över gurkskivorna. Låt stå ett dygn. Låt skivorna rinna av medan den andra lagen görs.
Lag 2
Koka upp lagen (vatten, ättikssprit, senapsfrö och socker). Lägg gurkskivorna i burkar. Varva med dillkronor. Skumma av senapsfröna och fördela dem i burkarna. Slå över den heta lagen och skruva på locken. Låt kallna och låt dig väl smaka.
Hållbar i 6-12 månader.
Färsksaltad gurka
Ingredienser
1 kg västeråsgurka
1 liter kallt vatten
0,75 dl salt
1 knippe krondill
1 msk dillfrön
Tillagning
Häll upp vattnet i en glasburk eller plastburk som rymmer minst den dubbla mängden vatten!
Tillsätt saltet. Rör om med en sked tills allt salt löst upp sig i vattnet. Det tar ca 1-2 minuter.
Tvätta gurkorna och lägg dem i saltvattnet. Tillsätt dillfrön. Klipp dillen i mindre delar och lägg i.
Sätt på locket som hjälper till att trycka ner dillkronorna i saltvattnet.
Ställ in i kylskåpet. Efter ett dygn kan du börja äta av
gurkorna.
LYCKA TILL MED GURKORNA
hälsar vi på Näsets Gröna.
KLICKA HÄR FÖR ATT FÅ ALLA RECEPTEN PÅ EN NEDLADDNINGSBAR PDF!