Härlig dryck. Bara äpple. Inget annat. |
Välkommen till vår trädgård för mustning av dina äpplen! Saknar du äpplen men vill ha egen must kan du köpa äpplen av oss. Vi pressar även saft och juice av bär och druvor. Passa också på att ha en skön stund i vår trädgård och njut av allt gott i vårt kafé.
Bilder från vårt musteri finns via länkar under denna text.
Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter nedan.
Här följer lite fakta och information.
Vi mustar framför allt äpplen! Men även päron
Vi pressar även saft och juice av bär och druvor.
Mustning sker efter tidsbokning. Boka därför din tid med framförhållning:
sven@nasetsgrona.se
Ta gärna själv med flaskor och dunkar
Om du inte har egna flaskor och dunkar, så tillhandahåller vi 1-liters flaskor, en populär Bag-in-box (snygg både hemma och som gåbort present, på 2- eller 3-liter) samt 5-liters dunkar.
Observera att vi inte pastöriserar musten
Själva fryser vi in musten i lagom stora flaskor eller i Bag-in-boxen.
Du kan pastörisera själv eller använda konserveringsmedel, när du har fått musten från oss.
Saknar du äpplen men vill ha egen must kan du köpa äpplen av oss.
När mustar vi?
Mustningen pågår under sommar och höst, framför allt under augusti, september och oktober.
Var med under mustningen eller lämna-hämta
Vi ser gärna att du är med när vi mustar och själv fyller dina flaskor och dunkar med musten. Ett annat alternativ, framför allt vid stora mängder frukt, bär eller druvor, är att du lämnar in frukten för mustning och hämtar den enligt överenskommelse med oss.
Boka alltid tid för din mustning
Det är många som vill musta och pressa frukt och bär hos oss på Näsets Gröna och därför är det viktigt att du bokar tid så snart du vet när din frukt eller dina bär mognar fram.
Ta kontakt för bokning av tid genom att maila:
info@nasetsgrona.se eller ringa och sms:a Sven på nummer 070-672 06 32.
Krav på frukten
Du bör se till att dina äpplen är rena och inte har påbörjad röta. Men lite stötskador gör inget. Vid fallfrukt är det viktigt att inga betande djur, eller katter och hundar har spridit bakterier till frukten. Avstå från att ta vara på sådan frukt. Skälet är risken för e-coli bakterier. OBS: Äpplena får heller inte föra jord, grus eller sten med sig – då förstörs våra knivar i mustkvarnen!
Mustens kvalitet avspeglas i äpplets kvalitet. Enklast är att säga att all frukt som du kan tänka dig att äta också blir fin must.
Hur mustar vi?
Via länkar längst ned på denna sida kan du se bilder från vår mustning i vår miljö på Näsets Gröna. Bilderna är det enklaste sättet att förklara hur vi mustar.
Men korthet kan vi beskriva våra rutiner så här:
1. Lämna in din frukt eller köp äpplen av oss
Det vanligaste är att du som kund har med dig din frukt (eller bär och druvor) till oss. Vi tillhandahåller ett begränsat antal kärror som du kan använda från bilparkeringen till musteriet. Ibland hämtar vi din frukt, mot betalning om du beställer det, och om du har mycket frukt så kan du efter överenskommelse komma nära med din bil.
Fin svensk frukt. |
Om du inte har egna äpplen men gillar äppelmust, så du köpa obesprutad frukt av oss och få den mustad hos oss. Hör av dig så ordnar vi det: sven@nasetsgrona.se eller tel och sms: 070-672 06 32.
2. Tvättning – vid behov
Vid behov så väger vi frukten först och om den behöver tvättas/sköljas så sker det mot timersättning. Det bästa är att du ser till att frukten är ren när du kommer till oss.
3. Kvarn och press
Därefter krossar vi äpplena i kvarnen. Utkommer en härlig massa som sedan hälls i en press av lämplig storlek. Vi har tre storlekar på våra hydropressar: 20, 40 och 90 liter.
4. Dunk- och flaskfyllning eller snygg serveringspåse
Från pressen rinner den underbara drycken ner i våra hinkar. Därefter får du (om du vill och har tid) vid ett bord fylla din must i dina dunkar och flaskor. Saknar du sådana så har vi ett litet lager av flaskor och dunkar, och om du inte har tid så fyller vi dina flaskor och dunkar med musten.
Vår "Bag-in-box" Observera: inte heller |
Den must som du får tillbaka av dina äpplen är inte pastöriserad och inga konserverinsmedel är tillsatta. Hållbarheten ofryst är därför 3-4 dagar, ibland en vecka. Men se upp så att musten inte jäser (såvida du inte ska göra sider eller vinäger). Vi fryser det mesta av vår egen must men pastöriserar också en del till oss själva i kastrull på spisen. Det kan du också göra med din egen must, fråga oss om du undrar hur du ska göra.
Kilo äpplen blir x liter must
Utbytet brukar vara minst 50 procent. Våra erfarenheter är att det ofta ligger på uppemot 60 procent men vi har fått ännu mer vid några tillfällen. Avgörande är givetvis fruktens saftighet och kvalitet.
Enklet uttryckt kan man säga att två kilo äpplen ger minst en liter must.
Eller att två välfyllda papperskassar på sammanlagt 25 kilo ger 10-15 liter must.
Priser
Med utgångspunkt från våra storlekar på pressarna och tidsåtgången för hela arbetet med mustningen har vi följande priser:
Under 25 kilo frukt, bär eller druvor: 15 kr per liter must.
25-100 kilo frukt, bär eller druvor: 10 kr per liter must.
Mer än 100 kilo frukt, bär eller druvor: 8 kr per liter must.
Tillkommande kostnader gäller för ev tvättning av frukten och flaskpåfyllning. Vi tar inte betalt för borttagande av avfallet. Priserna är inklusive moms.
Vi har 1-liters flaskor (15 kr), 2- eller 3-liters Bag-in-box (45 kr) samt 5-liters dunkar (39 kr) till försäljning. Den snygga och mycket praktiska Bag-in-boxen, kan också frysas. Den är mycket trevlig att servera ur, både hemma och perfekt som "gå bort present"!
OM du vill läsa om Transparente Blanche, klicka här: Fruktodlarna
OM du vill läsa om äpplet Sävstaholm, klicka här: Rydlingen plantskola
Storyn bakom mustningen på Näsets Gröna ...
Äppelmustning på Näsets Gröna. |