Stora Turismpriset – ärorikt, lärorikt och superroligt

Ibland händer det oväntade. Som att Näsets Gröna nominerades till Stora Turismpriset 2022. Den 30 november samlades alla nominerade från hela landet i Stockholm.
Vi berättar här om nomineringen och priset samt heldagen med workshops, prisutdelning och fest.
I ytterligare en artikel återges ett seminarium i ämnet på Näsets Gröna.

"Här är ni – gräddan inom turismnäringen och ni som gör jobbet".

Så inleddes förmiddagens seminarieprogram av Robert Pettersson, ETOUR, och Malin Zillinger, ETOUR och Lunds universitet, och de riktade sig till entreprenörerna på plats i Norra Real i Stockholm den 30 november 2022. Här fanns således företagare och representanter för organisationer, vilka hade nominerats till Stora Turismpriset 2022. En nominerad från varje län, och det var Region Uppsala som hade nominerat Näsets Gröna från Uppsala län.

Miniföreläsningar
Under dagen varvades miniföreläsningar med workshops där några av nyckelorden var "Platsutveckling", "Innovation" och "Attraktion". Aktuella trender och tänkbara framtidsscenarior diskuterades. Kommer människor att fortsätta att resa, som förr? Vad önskar morgondagens turister?

Brain writing
I en annan övning diskuterade deltagarna gruppvis olika utmaningar som man står inför i de olika företagen. De kunde handla om sådant som att kunna välja rätt, när man i företaget ser flera olika spännande utvecklingsmöjligheter. Kanske kan man inte välja allt?, vilket betyder att något måste väljas bort.
En annan fråga som var uppe var hur man som liten företagare klarar likviditeten vid ökande kostnader och när stora företag, vid till exempel bokade konferenser, dessutom tillämpar mycket långa betalningstider.
Ytterligare en fråga tog upp hur snabbt man ska ta nya steg, eller är det kanske bättre att fortsätta på den inslagna vägen?
Frågeställningarna var många och diskussionerna intensiva.

Framtidens attraktion
Därefter delads det ut lera i olika färger. Gruppuppgiften löd: "Bygg framtidens attraktion". I vår grupp ingick Gunnarshögs gård (med lantbruk och rapsproduktion), Pensionat Järnavik (med boende, utsökt mat och konferensverksamhet) samt Näsets Gröna (med trädgård, kafé och gruppaktiviteter).
Den gemensamma nämnaren för dessa tre företag var bland annat att de är verksamma på landsbygden. Den "Framtida attraktion" som vi skapade ses på bild nedan.

"Hur står vi starka utifrån olika tänkbara scenarier för framtiden? Så löd en annan diskussionspunkt och även här gick "entreprenadhjärnorna" på högvarv.

Mingel
Ovanstående övningar och seminarier, som hölls på Stockholm City Conference Centre (på skolan Norra Latin vid Drottninggatan), avslutades med en "mingelutbildning" och strax fick alla tillfälle att tillämpa sina nyvunna kunskaper vid minglet inför kvällens festligheter.

Prisutdelning och fest
Inför kvällens prisutdelning och fest förflyttade sig alla till Vasateatern. Prisutdelningen inleddes med underhållning av Chris Kläfford och därefter visades en film från alla de nominerade företagen. Filmen tog oss med på en snabb resa över Sverige, från Arctic Bath (nominerad från Norrbotten) till Gunnarshögs gård i söder (Skåne).
Hela listan på samtliga nominerade finns längst ned på denna sida.

Grattis Pater Noster
Vinnare för hela landet av Stora Turismpriset 2022 blev Pater Noster. Företaget, som nominerats av region Västra Götaland, bedriver ett högklassigt hotell på den vindpinade ön Pater Noster på västkusten.

Hållbar turism
"Årets nominerade har glädjande nog stort fokus på att utveckla en hållbar turism. Verksamheterna har innovativa lösningar på utmaningar kring hållbarhet både vad det gäller att minska klimatavtrycket och att ta hand om och behålla sina anställda. Vi ser dem alla som förebilder i att utveckla besöksnäringen".
Det sa Lars Christensen, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, i ett pressmeddelande. Priset delas ut av denna stiftelsen tillsammans med myndigheten Tillväxtverket. Prisutdelare var stiftelsens ordförande Lars Christensen. Läs mer här!

Stora Turismpriset 2022 delades ut enligt följande kriterier:
Huvudkriterium: Pristagaren bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen.
Hållbarhetskriterium: Pristagaren utvecklar metodiskt och målmedvetet en hållbar verksamhet
Kunskapskriterium: Pristagaren utvecklar, sprider och delar nya färdigheter och kunskaper för att stärka besöksnäringen.

Många bör tackas
De som höll i trådarna för den mycket välordnade heldagen "Stora Turismpriset 2022" var Kicki Brorsson-Juopperi och Sanna Berg från Tillväxtverket. Ett stort tack till dem!
Tack också till Lotta Samuelsson från region Uppsala och Malin Dacke från Knivsta kommun (den kommun som Näsets Gröna hör hemma i). Både Lotta och Malin mötte upp vid prisutdelningen i Stockholm och de hade under dagen deltagit i konferensene "Besöksnäringen på Agendan".
Från Näsets Gröna vill vi också (och framför allt) tacka alla våra underbara kunder. Det är ni, som tillsammans med oss (Sven och Elisabeth med personal), steg för steg har utvecklat den gröna hållbara verksamheten på Näsets Gröna.

Kunddrivna utvecklingssteg
Verksamheten på Näsets Gröna har alltså utvecklats i samarbete, samklang, med gårdens gäster och kunder. Tillväxten har skett långsamt, i små steg och under många år. Helt utan vare sig stödpengar eller skuldsättning.
Istället har utvecklingen alltså varit kunddriven. Sven och Elisabeth minns oändligt många härliga möten i trädgården och kaféet. Till exempel när grönsakskunderna för snart 20 år sedan, dröjde sig kvar i trädgården (ville inte åka hem) och försynt frågade: "Kan ni inte koka lite kaffe"? En annan fråga som ställdes några år senare var: "Får man plocka några blommor?"
– Där såddes fröet till vårt populära kafé och vårt självplock av sommarblommor, berättar Sven och Elisabeth. Och på motsvarande kunddrivna sätt har verksamhetsgrenar med äppelmustning, pelargoner, smakprovningar, musik i kaféet med mera vuxit fram.

Mer läsning
Klicka och läs gärna mer om nomineringen av Näsets Gröna i två tidigare artiklar:
10 oktober: "Trivsamt och hållbart – så utvecklas besöksmålet Näsets Gröna"
29 september: "Näsets Gröna nominerade till Stora Turismpriset"

Se också bilder nedan.

Med glada och gröna hälsningar 
Sven och Elisabeth Secher, Näsets Gröna


En innovationsövning i grupp: "Bygg framtidens attraktion".


Prisutdelningen på Wasateatern i Stockholm.


Det var festligt värre på kvällen.


En av bilderna från Näsets Gröna som visades under prisutdelningen.


Hämtat från Tillväxtverkets hemsida, presenteras här alla
nominerade till Stora Turismpriset 2022

Arctic Bath, Norrbotten

Carl Larsson-gården, Dalarna

Cykla i filmlandskapet Småland, Jönköpings län

Destination Järvsö, Gävleborg

Gunnarshögs Gård, Skåne

Hotell Borgholm, Kalmar län

Hotell Höga Kusten, Västernorrland

Hälsodestination Svartådalen, Västmanland

Knystaforsen, Halland

Linderborgs Eco Retreat, Södermanland

Live Nation Sweden - Lollapalooza Stockholm, Stockholms län

Mattila natur- och kulturförening, Värmland

Naturlogi, Östergötland

Näsets Gröna, Uppsala län

OpenArt, Örebro län

Pater Noster, Västra Götaland

Pensionat Järnavik, Blekinge

RentBike, Kronoberg

Stora Coop Visby, Gotland

The Wood Hotel i Sara kulturhus, Västerbotten

Trangia, Jämtland Härjedalen